Eveniment

Salariile prea mari ar putea da peste cap planurile de afaceri ale investitorilor straini

Salariile prea mari ar putea da peste cap planurile de afaceri ale investitorilor straini

Florin Pogonaru, presedintele AOAR: "Romania are nevoie de investitii greenfield, dar am indoieli in privinta numarului de astfel de proiecte care vor fi realizate pe piata romaneasca, deoarece costurile cu forta de munca si cele de achizitie a terenurilor au crescut foarte mult."

17.10.2007, 21:12 16

Competitia ridicata de pe piata a dus la cresteri salariale care uneori nu coincid si cu cele de productivitate, situatie ce duce la denaturarea planurilor de afaceri ale companiilor si a pietei, a declarat ieri Doina Ciomag, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).
"In ultima vreme nivelul salariilor din anumite sectoare economice a crescut destul de mult. Din pacate insa, aceste cresteri nu au fost marcate si de o crestere a productivitatii. Acest lucru inseamna ca planurile de afaceri ale companiilor nu vor coincide cu realitatea din teren", a spus oficialul CIS.
Ea a adaugat ca investitorii straini au realizat investitii importante in Romania, dar asta nu inseamna ca nu exista semnale ca acestia nu se confrunta cu dificultati.
"Lipsa fortei de munca este foarte acuta si se manifesta de la muncitori pana la middle management", a mai spus Ciomag.
Investitorii asteapta in continuare semnale pozitive din partea guvernului, cum ar fi adoptarea legii investitiilor, proiect care va fi trimis spre dezbatere Parlamentului la inceputul lunii viitoare.
Ministrul finantelor Varujan Vosganian a anuntat la inceputul saptamanii ca proiectul de lege prevede ca investitorii straini si romani ar putea beneficia de facilitati precum bonificatii de dobanda la unele credite si contributii financiare de la buget, de pana la 2.000 de euro pentru fiecare loc de munca nou creat.
"Legea ar trebui sa fie cat mai flexibila, pentru ca orice rigiditate nu face decat sa ingreuneze atragerea de investitii straine. Un investitor nu trebuie obligat sa creeze un anumit numar de locuri de munca pentru a beneficia de anumite facilitati, mai ales in cazul in care tehnologia folosita va fi de ultima ora, deci care nu necesita un numar mare de angajati", spune Ciomag.
Lipsa de personal a fost semnalata si de Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care a apreciat ca Romania nu a reusit sa se adapteze la situatia in care pe piata exista exces de capital si deficit de forta de munca.
"In toata lumea exista acest fenomen, care a ajuns si in Romania, dar care nu s-a adaptat inca la situatie", a spus Pogonaru.
In ceea ce priveste capitalul strain, el a precizat ca acesta ar putea intra in Romania in perioada urmatoare mai mult sub forma majorarilor de capital decat prin investitii greenfield.
"Romania are nevoie de investitii greenfield, dar am indoieli in privinta numarului de astfel de proiecte care vor fi realizate pe piata romaneasca, deoarece costurile cu forta de munca si cele de achizitie a terenurilor au crescut foarte mult. Acest lucru este datorat, in primul rand, focalizarii investitiilor in doar noua orase din tara", a adaugat Pogonaru.
Sorin Vasilescu, director in cadrul ARIS, a apreciat insa ca autoritatile au incercat sa rezolve dificultatile investitorilor legate de lipsa fortei de munca si de pretul mare al terenurilor.
"Fata de acum trei sau patru ani, cand investitiile erau realizate prin relocarea de fabrici din statele din vestul Europei si erau aduse tehnologii second-hand, incepand cu 2006, investitiile sunt noi, iar fabricile sunt dotate cu ultima tehnologie in domeniu, astfel ca necesarul de personal este mai redus. De asemenea, pentru investitiile greenfield sunt oferite terenuri care apartin statului, care nu sunt atat de scumpe si care ofera si utilitati", a spus Vasilescu.
Reprezentantii ARIS previzioneaza pentru acest an investitii straine directe de 7 mld. euro, in scadere fata de 9,1 mld. euro in 2006.

Firmele straine anunta investitii scszute
Mai mult de jumatate dintre companiile internationale care opereaza in Romania se asteapta, pentru ultimul trimestru, la imbunatatirea situatiei financiare si la expansiunea activitatii economice, in timp ce investitiile vor avea un trend descendent, potrivit unui barometru realizat de KPMG. Referitor la evolutia numarului de angajati, aproape jumatate dintre respondenti sustin ca au efectuat noi angajari. Circa 50% din firmele straine anticipeaza o usoara crestere a personalului in perioada octombrie - decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO