Eveniment

SAR vede cresterea economica la 6,3%, in acord cu prognoza oficiala

SAR vede cresterea economica la 6,3%, in acord cu prognoza oficiala

Click pentru imaginea marita

16.02.2007, 19:59 9

Cresterea economica de anul acesta este estimata la 6,3% de catre Societatea Academica din Romania (SAR), pe baza unui sondaj de opinie realizat pe 12 analisti si publicat ieri.
Cresterea economica de 6,3% asteptata de SAR in 2007 se inscrie de altfel in asteptarile prognozei oficiale (6,5%), dar si in asteptarile institutiilor internationale, care au indicat estimari intre 6% si 6,5%. In 2006, cresterea economica este aproximata la 8%, conform unor date preliminare.
"Dupa performanta economica buna din 2006, estimarile analistilor sunt mai optimiste decat cele facute anul trecut", noteaza raportul SAR.
In acelasi timp, sondajul arata ca inflatia va fi de 5,2% anul acesta, in usoara crestere fata de nivelul de 4,87% inregistrat la sfarsitul anului trecut.
Analistii se asteapta la o crestere de aproape 10% a salariului mediu real anul acesta, dar si la o crestere de 2,7% a numarului de angajati din economie.
In linie cu declaratiile oficiale ale Ministerului de Finante, sondajul SAR estimeaza ca deficitul bugetar va fi de 2,9% din PIB anul acesta (fata de 1,7% in 2006), iar deficitul de cont curent va atinge 10,6% din PIB (fata de circa 10,5% din PIB in 2006).
Sondajul SAR mai arata ca asteptarile celor intervievati converg catre un curs de schimb de 3,36 lei pentru un euro la finele acestui an, desi estimarile exprimate au mers de la 3,1 la 3,7 lei pentru un euro. Pe termen scurt, analistii intervievati de SAR spun ca sunt preocupati de inabilitatea Guvernului de a cheltui eficient banii din buget si de capacitatea limitata de a crea proiecte pentru atragerea banilor europeni. In acelasi timp, banii de la buget necesari cofinantarii ar putea fi insuficienti, mai arata raportul SAR.
Pe termen mediu, temerile analistilor se indreapta catre deficitul de cont curent mare si in crestere, care ar putea pune probleme de finantare, dar si catre efectele aderarii. Diferenta de competitivitate din Romania si piata Uniunii Europene ar putea pune probleme mediului de afaceri, reiese din raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO