Eveniment

Sârbii: Unda de poluare ar putea ajunge joi în România

Autor: Mediafax

10.10.2010, 23:30 14

Specialiştii Apelor Române Mehedinţi au fost informaţi deomologii lor din Serbia că unda de poluare cu substanţe toxice înurma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluviu, laintrarea în Serbia, data la care ar putea fi semnalată în Româniafiind ziua de joi.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi,Adrian Drăghici, a declarat ieri că specialiştii apelor din Serbiaau dat şi ei asigurări că unda de poluare cu substanţe toxice se vadilua până va ajunge în România.

"În paralel, în Serbia se efectuează analize şi am primitasigurări care confirmă şi analizele noastre, că unda toxică se vadilua", a mai spus Drăghici.

Potrivit aceleiaşi surse, ultimele analize ale apei fluviuluiDunărea, realizate duminică, arătau un PH de 7,9, acestaîncadrându-se în limite normale.

La Baziaş, la intrarea fluviului Dunărea în România, seprelevează probe de către echipe complexe formate din biologi,chimişti ai Administraţiilor Bazinale Banat, Jiu şi Mehedinţi, carevor fi analizate în laboratoarele mobile care au fost transportatela faţa locului. Totodată, la Baziaş sunt poliţişti de frontierăcare supraveghează fluviul.

În 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-audeversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatatăde grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţişi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajunssub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoichiar în fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între600.000 şi 700.000 mc de noroi roşu.

În timp ce catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria aprovocat deja moartea a şapte pesoane, rezervorul uzinei de aluminădin Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la origineascurgerii de noroi toxic care ameninţă ecosistemul Dunării, riscăsă cedeze complet din cauza unei noi fisuri în dig. Autorităţileungare au ordonat evacuarea completă a satului Kolontar de teamaunei a doua inundaţii cu noroi roşu toxic şi se pregătesc să adopteaceleaşi măsuri şi în cazul orăşelului vecin, potrivit AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO