Eveniment

Scadere cu 24% a incasarilor la bugetul de stat in decembrie

06.01.2009, 20:13 11

Sumele colectate la bugetul general consolidat s-au diminuat in decembrie cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 11,1 mld. lei, in timp ce veniturile incasate la bugetul de stat au inregistrat o scadere semnificativa, de 23,8%, la 5,2 mld. lei.

Dificultatile in colectarea veniturilor bugetare au aparut in principal din cauza problemelor de lichiditate pe care le au companiile in conditiile in care bancile si-au redus liniile de finantare, devenind mai precaute, in contextul crizei financiare. Firmele prefera astfel creditul fiscal, adica sa se indatoreze la stat, decat sa plateasca impozitele.
Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, o scadere puternica a incasarilor bugetare s-a inregistrat si la nivelul bugetelor locale, veniturile coborand in perioada 1 -29 decembrie cu 20,2%, la 430 mil. lei.
In schimb, veniturile la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul de asigurari sociale de stat si bugetul asigurarilor pentru somaj au crescut cu 40,32%, la 5,5 mld. lei.
In primele 11 luni, sumele colectate la bugetul general consolidat au urcat cu 26,8%, la 139 mld. lei, fata de 109,7 mld. lei in perioada similara a anului trecut.
Cea mai mare contributie au avut-o veniturile la bugetul de stat, care au insumat 87,6 mld. lei, in crestere cu 28,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2007. Guvernul nu are inca o evaluare clara privind executia bugetara pentru 2008, datele privind situatia bugetara din 2009 si estimarile pentru acest an urmand sa fie disponibile in prima parte a lunii ianuarie.
La finele anului trecut deficitul bugetar s-a apropiat de 5% din PIB, potrivit estimarilor oficiale, iar veniturile colectate la bugetul de stat, care trebuiau sa fie in jur de 31,4% din PIB, adica 50 mld. euro, au coborat la 43 mld. euro, potrivit estimarilor premierului Emil Boc.
Prognozele nu sunt foarte favorabile nici pentru acest an, analistii asteptandu-se ca deficitul sa depaseasca limita impusa de UE, de 3% din PIB. Insa autoritatile au planuri optimiste, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, sustinand ca actualul guvern vrea sa reduca deficitul bugetar la 1,7% in acest an.
 
Inca o intalnire de buget
Ministrii Cabinetului Boc s-au intalnit ieri la Ministerul Finantelor Publice pentru a discuta bugetul pentru anul 2009, fiecare ordonator de credite prezentand propuneri cu prioritatile privind cheltuielile, au declarat surse din Finante. Discutiile au inceput inainte de pranz in prezenta mai multor ministri, iar pe parcursul zilei au avut loc serii de intalniri punctuale, cu majoritatea ordonatorilor de credite. Guvernul a anuntat recent ca strategia fiscal-bugetara pentru 2009 va fi realizata pe baza unei analize a situatiei economice din 2008, finalizata in prima parte a lunii ianuarie, Ministerul Finantelor fiind deschis unei colaborari cu patronatele, sindicatele si sectorul bancar pentru a limita efectele crizei economice. Executivul nu dispune inca de o evaluare clara privind executia bugetara pentru 2008 si asteapta inclusiv prognoza pentru 2009, in prima parte a lunii ianuarie. Programul de guvernare PDL-PSD prevede pentru 2009 un deficit al bugetului consolidat de cel mult 1,7% din PIB, cu venituri bugetare de 32,5% din PIB si cheltuieli de 34,2% din PIB. Finantele au in vedere o crestere economica de 3,5%, o inflatie de aproximativ 5% si o reducere a deficitului de cont curent la 10,5% din PIB. Proiectul de buget promovat de Cabinetul Tariceanu va fi retras din Parlament.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO