Eveniment

Scandal la Bioterra: Doi profesori sunt puşi sub acuzare pentru că ar fi divulgat subiecte de licenţă

Scandal la Bioterra: Doi profesori sunt puşi sub acuzare pentru că ar fi divulgat subiecte de licenţă

Sursa foto: Bioterra

Autor: Andrei Dumitrescu

28.09.2012, 00:05 565

Parchetul i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti - Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, şi pe Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă.

"În cauză, procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Florin Adrian Gulugeac, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti - Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, pe care îl acuză de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale şi Laura Harcan, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra - Facultatea de Drept, pentru fals intelectual", explică Ministerul Public.

În prezent sunt în derulare percheziţii, fiind vizaţi de cercetări doi profesori universitari, cinci salariaţi din cadrul unei instituţii de învăţă­mânt superior din Bu­cureşti, respectiv Uni­versitatea Bioterra, care, în cursul zilei de joi vor fi conduşi la sediul Par­chetului, iar procurorii vor decide asupra măsurilor procesuale ce se vor im­pune în cauză.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au audiat ieri nouă persoane.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie-iulie, pro­fesorul Dulugeac ar fi fur­nizat informaţii care nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane ce au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra Bucureşti.

De asemenea, acesta, cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii ar fi modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene.

Anchetatorii au făcut 19 percheziţii în Bucureşti - una domiciliară şi alte 18 la Universitatea Bioterra -, una în Olt, una în Drăgăşani şi una în Ilfov.

Preşedintele Universităţii Bioterra, Ion Nicolae, a fost audiat ca martor, ieri, la sediul Poliţiei Române, el spunând că a dat declaraţii despre un coleg, însă acuzaţiile aduse acestuia nu sunt reale.

Rectorul fondator al Universităţii Bioterra, profesor universitar doctor Ion Nicolae, a spus, la ieşirea din sediul Poliţiei Române, că fost chemat în calitate de martor în dosarul în care sunt cercetaţi profesorii Florin Adrian Dulugeac şi Laura Harcan.

El a adăugat că a dat declaraţii despre un coleg, fără să precizeze numele acestuia. Profesorul Ion Nicolae a mai spus că, în opinia lui, acuzaţiile care îi sunt aduse colegului său nu sunt reale.

Angajaţii de la Universitatea Bioterra cercetaţi de procurori ar fi cerut de la studenţi între câteva sute şi 1.000 de euro pentru o mărire de notă şi între 1.000 şi 3.000 de euro pentru o diplomă de licenţă, au declarat, joi, surse judicare.

Potrivit surselor citate, unii studenţi erau ajutaţi să primească subiectele pentru examenul de licenţă, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau să îşi mărească notele obţinute la examene erau ceruţi de la câteva sute până la 1.000 de euro.

Au fost şi cazuri în care unii studenţi au primit note deşi nu au participat la examene, pentru obţinerea diplomei de licenţă în acest fel fiind cerute sume între 1.000 şi 3.000 de euro, au precizat sursele citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO