Eveniment

Scandal restituirilor ilegale de TVA de la UCM Resita

Autor: Mediafax

03.12.2010, 11:13 57

Preşedintele-director general al Uzinei Constructoare de MaşiniReşiţa, Adrian Chebuţiu, va fi cercetat în libertate, potrivitdeciziei instanţei supreme, care a hotărât însă ca directorulexecutiv al UCM, Adrian Coriolan Preda să fie arestat preventivpentru 29 de zile, scrie Mediafax Business.

Judecătorul Georgeta Barbălată a decis, joi dimineaţă, ca AdrianChebuţiu să fie cercetat în libertate, dar fără a avea dreptul de apărăsi ţara pe perioada anchetei. Totodată, acestuia iăau fostimpuse de către instanţă şi o serie de obligaţii.

Directorul executiv al UCM Reşiţa, Coriolan Preda, a fost însăarestat preventiv pentru 29 de zile.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Adrian Chebuţiueste audiat în legătură cu o anchetă în derulare, care ar avealegătură cu sirianul Said Baaklini, cercetat, alături de unsenator, de procurorii anticorupţie pentru restituiri nelegale deTVA.

Baaklini a fost prins în Bulgaria, Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie emiţând pe numele străinului un mandat de arestarepreventivă pentru 29 de zile.

Direcţia Naţională Anticorupţie face cercetări cu privire lamodul în care sirianul Said Baaklini, apropiat al omului de afaceriSorin Ovidiu Vîntu, a achiziţionat mai multe motoare de la UCMReşiţa, iar apoi a solicitat restituirea taxei pe valoareaadăugată, au declarat, surse judiciare.

Potrivit surselor judiciare, Chebuţiu l-ar fi ajutat peinculpatul Said Baaklini să realizeze "stabilirea cu rea credinţăde către SC Libarom Agri SRL a taxelor TVA", pentru a obţine fărădrept restituiri din bugetul de stat.

Această operaţiune a constat în înregistrarea în contabilitate aunei facturi în valoare totală de 1.312.106.000 lei, "supraevaluatăcu valoarea de 245 de milioane de euro", urmată de cererea derestituire de TVA în valoare de 60 de milioane de euro de labugetul de stat, au precizat sursele citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO