Eveniment

Scandalurile de la Evenimentul zilei si Romania libera au ajuns la Senat

15.09.2004, 00:00 198

Comisia de cultura, arta si mass-media a Senatului i-a invitat ieri la audieri pe reprezentantii ziaristilor de la cotidianele "Evenimentul zilei" si "Romania libera", pe de o parte, iar pe de alta parte, pe reprezentantii actionarilor majoritari de la aceste ziare - Ringier (Elvetia) si, respectiv, WAZ (Germania), pentru a discuta despre conflictele aparute intre ziaristi si patronat.
Ziaristii de la cele doua publicatii sustin ca reprezentantii actionariatului, sub pretextul unei imbunatatiri a situatiei comerciale (tiraj, audienta, publicitate), ar incerca, de fapt, sa schimbe politica editoriala - in sensul inlocuirii liniei critice, de atitudine, in special la adresa Guvernului si a PSD, cu un jurnalism specific tabloidelor (mai putina informatie politica si comentarii, mai multa actualitate mondena). Patronatul neaga aceste acuzatii.
La discutia de ieri de la Senat s-a prezentat numai Petre Mihai Bacanu, directorul "Romaniei libere", in numele ziaristilor protestatari ai acestui cotidian. Reprezentantul WAZ, Klaus Overbeck, nu a fost de fata, fiind plecat in strainatate, in schimb a dat publicitatii un comunicat in care sustine ca "acuzatiile privind presupusa imixtiune a patronatului german in politica editoriala sunt total nefondate si de neinteles".
Din partea "Evenimentului zilei" nu s-a prezentat nici una dintre partile aflate in conflict. Thomas Landolt, reprezentantul Ringier in Romania, a declinat invitatia de a participa la intrevedere, sustinand ca rezolvarea situatiei de la "Evenimentul zilei" este o chestiune interna. La randul sau, redactia cotidianului a trimis o nota in care a informat comisia senatoriala ca disensiunile pe care le-a semnalat public nu fac obiectul dezbaterilor acestui for, iar directorul ziarului, Cornel Nistorescu, nu se numara printre cei 53 de semnatari ai protestului.
De la inceputul conflictului din sanul "Evenimentului zilei", directorul cotidianului nu a avut nici o interventie. Nici ieri, Nistorescu nu a comentat subiectul. La finele saptamanii trecute a anuntat, intr-un editorial, ca se retrage din Clubul Roman de Presa. Redactorii de la "Evenimentul zilei", spun ca, din momentul achizitionarii publicatiei de catre trustul Ringier, s-au inmultit  imixtiunile acestora in politica editoriala, cerandu-le sa atenueze tonul critic al ziarului. Landolt a respins acuzatiile, zilele trecute. El nu a dorit , ieri, sa comenteze chestiunea.



Numai Bacanu a venit
In cadrul intalnirii de la Senat, directorul "Romaniei libere", Petre Mihai Bacanu, a facut o serie de declaratii, in cadrul carora a apreciat ca este posibil ca imixtiunile reclamate de echipa redactionala sa nu aiba neaparat o origine politica, ci sa fie o initiativa a reprezentantilor trustului german.
Petre Mihai Bacanu spune ca reprezentantul WAZ, Klaus Overbeck, a cerut, in ultima vreme, ca informatiile politice sa fie scoase din ziar, urmand sa fie inlocuite cu o pagina de eveniment, care sa ilustreze un alt tip de gen jurnalistic - actualitatea din lumea mondena. Bacanu spune ca Overbeck a motivat aceasta schimbare de politica editoriala prin nevoia de a creste tirajul si de a castiga audienta si de a atrage noi categorii e cititori. Directorul ziarului ne-a declarat ca a propus patronatului editarea a doua noi suplimente, unul pentru lumea satelor, iar altul, pentru adolescenti, pentru a creste tirajul publicatiei. Bacanu sustine ca nu a primit nici un raspuns din partea lui Overbeck.
In comunicatul dat publicitatii ieri, reprezentantul WAZ sustine, la randul sau, ca nu a incercat sa schimbe orientarea politica a ziarului si nici nu a oprit sau a cenzurat vreun material. Este o replica pe care actionariatul german le-o transmite redactorilor de la "Romania libera". Acestia au publicat pe prima pagina, in ultimele doua zile, declaratii acuzatoare la adresa lui Overbeck, potrivit carora acesta le-ar fi pretins sa nu mai critice PSD-ul si pe Ion Iliescu.
Conflictul semnalat de ziaristii celor doua publicatii a atras atentia opozitiei si, deopotriva, a unor organizatii neguvernamentale. Reprezentanti ai Aliantei D.A., precum si cativa lideri ai societatii civile au considerat ca miza acestor diferende este apropierea campaniei electorale, in cadrul careia puterea doreste sa tempereze sau chiar sa indeparteze retorica si vocea critica a acestor publicatii. Acestia au mai spus si ca o eventuala trunchiere, la presiune politica, a jurnalismului de atitudine ar fi prost primita la Bruxelles, unde tocmai se pregateste raportul de anual al Uniunii Europene, iar la capitolul independenta presei, in cazul Romaniei exista deficite.
PSD a raspuns opozitiei la aceste acuzatii de la Palatul Victoria, prin intermediul unui comunicat. Guvernul precizeaza ca "reputatia marilor trusturi de presa internationale este unanim recunoscuta, la nivel european, ca fiind o garantie a independentei unui mijloc de informare. A sugera ca patronatele de presa straine sunt o coloana a cincea a puterii politice deriva dintr-un politicianism primitiv". Guvernul sustine ca in cazul litigiilor contractuale intre patronate si jurnalisti, executivul nu a avut nici o imixtiune si nu are nici un fel de competenta.



CRP cere explicatii
Ieri, Clubul Roman de Presa, prin intermediul Consiliului de Onoare, si-a exprimat punctul de vedere in cazul "Romaniei libere":  "Consiliul de Onoare al CRP ia nota cu deosebita ingrijorare de relatarile reprezentantilor conducerii editoriale a ziarului Romania libera privind ingerintele reprezentantilor actionarului majoritar, grupul german de presa WAZ, in politica editoriala a ziarului. Conform precizarilor directorului executiv al ziarului, acordul intre actionarul majoritar si echipa din Romania statua dreptul conducerii editoriale de a decide linia ziarului. Incercarile repetate ale reprezentantului WAZ, ajungand pana la discutii cu redactorii ziarului, depasesc mandatul sau, stabilit de la preluare. Acest caz se contureaza ca unul extrem de grav, reprezentand un atentat la libertatea de exprimare. Iata de ce, Clubul Roman de Presa solicita conducerii grupului de presa WAZ sa-si precizeze public, de urgenta, pozitia in aceasta chestiune", se arata in comunicatul CRP.
In acest moment, cinci ziare din topul primelor zece cotidiane din Romania au actionari straini. Ringier detine "Libertatea", plasat pe primul loc din punct de vedere al audientei, cu 1, 09 milioane de cititori zilnic, "Evenimentul zilei", numarul doi pe piata, cu o audienta de 737.000 de cititori zilnici, si "Pro Sport", care detine a treia pozitie, cu 537.000 de cititori/zi.
WAZ, care este al doilea grup de presa din Germania, detine 70% din actiunile Societatii "R", care editeaza "Romania libera", si 50% din actiunile ziarului "National".
Celelalte cotidiane din top zece au actionari romani. "Gazeta Sporturilor" si "Jurnalul National" sunt detinute de omul de afaceri Dan Voiculescu, presedintele PUR. "Adevarul" este in proprietatea mostenitorilor fostului director al cotidianului, Dumitru Tinu, respectiv a fiicei acestuia. "Ziua" are ca actionar majoritar Federatia Sindicatelor Libere din Petrom. "Ziarul Financiar" este detinut de grupul de presa MediaPro.
Pana in prezent, Ringier a fost cel mai puternic cumparator de ziare de pe piata romaneasca. In primul semestru al anului in curs, Ringier a achizitionat de la grupul de presa german Bertelsman cotidianul "Evenimentul zilei" intr-o tranzactie mai ampla, la nivel regional. In 2003, acelasi trust a cumparat cotidianul "Pro Sport" de la grupul MediaPro. Ziarul "Libertatea" a fost achizitionat inainte de 2000.
WAZ a intrat pe piata romaneasca dupa 2000, prin preluarea unor pachete de actiuni la "Romania libera" si "National".



Ce spun cifrele
Nemultumirile patronatelor de la "Evenimentul zilei" si "Romania libera" se leaga de evolutia comerciala a celor doua ziare in ultimii ani(tiraj, audienta, publicitate).
Conform ultimelor date de audienta furnizate de BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor), "Romania libera" se afla pe locul sapte, in scadere fata de primul studiu de audienta publicat in vara lui 2002. Daca audienta ziarului era de 404.000 cititori zilnic, in perioada octombrie 2001-iulie 2002, in ultimul studiu (mai 2003-mai 2004) numarul de cititori a scazut la 277.000.
Ultimele date pentru "Evenimentul zilei" indica o audienta medie  de 737.000 de cititori/zi, fata de 789.000 de cititori in momentul in care a aparut primul studiu national de audienta.
Tirajele celor doua publicatii au inregistrat urmatoarele evolutii in ultimii ani, conform cifrelor publicate de BRAT. "Evenimentul zilei" a avut, in perioada ianuarie-iunie 2004, un tiraj mediu brut zilnic de 113.052 exemplare, din care vanzarile au fost de 84.287 exemplare. In semestrul I din 2003, tirajul brut a fost de 129.306 exemplare, din care vanzarile au fost 103.133. In semestrul I din 2002, Evenimentul a avut un tiraj mediu brut zilnic de 150.059 exemplare, din care vanzarile au fost de 118.145 exemplare.
Ultimele date publicate pentru "Romania libera", pentru perioada iulie-decembrie 2003, arata un tiraj mediu brut zilnic de 76.817 exemplare, vanzarile fiind de 71.399 de exemplare. In perioada ianuarie-iunie 2003, tirajul brut a fost de 76.027 exemplare, vanzarile fiind de 70.835. In iulie-decembrie 2002, tirajul brut a fost de 76.958 exemplare, in timp ce vanzarile au fost de 69.842 exemplare.
La nivelul publicitatii atrase in primul semestru al anului,  "Evenimentul zilei" se situa pe locul al saselea, cu un total brut de 3,2 milioane dolari. In perioada similara a anului trecut, cotidianul a avut un total brut de 3,08 milioane de dolari, situandu-se pe primul loc intre ziarele romanesti. "Romania libera" a avut, pe primul semestru al anului in curs, publicitate in valoare de 3,3 milioane dolari, fata de 2,3 milioane dolari, cat a atras in perioada ianuarie-iunie 2003. Datele sunt furnizate de compania de cercetare Alfacont Mediawatch, datele brute incluzand tarifele ratecard. Valorile nete sunt mai mici. Pe primul loc, pe piata de publicitate se afla, in primul semestru, "Libertatea", cu 5,11 milioane dolari.
adelina.radulescu@zf.ro ; cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO