Eveniment

Schimbare de ierarhie pe piata PC-urilor

30.05.2008, 22:14 11

Hewlett-Packard (HP) si-a imbunatatit cota pe piata locala a PC-urilor, in primele trei luni, iar dintre primii cinci competitori o pierdere importanta in aceasta privinta a fost inregistrata de Fujitsu Siemens Computers (FSC), potrivit companiei de analiza si cercetare International Data Corporation (IDC).
HP a atins nivelul de 11,5% din volumul PC-urilor vandute in primele trei luni din 2008, cu 2,3 puncte procentuale peste intervalul similar din 2007, si a ocupat primul loc. Ca valoare a vanzarilor, cota HP a fost de 14,9%, cu 2,8 puncte procentuale peste nivelul din intervalul similar al anului trecut.
FSC, al doilea clasat, a avut o cota de 9,9%, dupa ce in primul trimestru din anul 2007 a ocupat 14,4% ca volum din piata PC-urilor. Ponderea vanzarilor FSC in totalul pietei a coborat, in functie de valoarea vanzarilor, cu cinci puncte procentuale, la 14,9%.
Acer, producator taiwanez de computere, s-a clasat pe locul al treilea ca numar de unitati vandute, cu o cota de 9,8%, dupa ce in primul trimestru al anului 2007 nu a fost printre primii cinci competitori.
Dintre producatorii locali de PC-uri, cel mai bine clasat in primul trimestru a fost Flamingo, care si-a imbunatatit cota cu 1,5 puncte procentuale, pana la 9,7% din totalul unitatilor vandute.
In functie de sumele obtinute din comercializarea produselor, cota companiei a fost de 7,9%.
Un alt competitor, Dell, si-a majorat cota de piata cu 0,2 puncte procentuale, pana la 8,4%, insa valoarea livrarilor a avansat cu aproape doua puncte procentuale, la 10%.
Volumul vanzarilor de PC-uri a avut un ritm de crestere mai accelerat in intervalul ianuarie - martie 2008, cu aproape doua puncte procentuale fata de primele trei luni din 2007, cand piata a crescut cu 35,2%. Valoarea pietei a avut insa un ritm de dezvoltare mai redus cu 2,3 puncte procentuale, la 41,1%.
La nivelul procesoarelor, Intel, cel mai mare producator, si-a imbunatatit cota cu peste cinci puncte procentuale, ocupand 70,9% din totalul pietei. Cota AMD a fost de 21,7%. Pe primele trei locuri pe piata locala a PC-urilor, in primul trimestru s-au clasat HP, Fujitsu Siemens si Acer. Cota de piata cumulata a acestora depaseste 31% din numarul total de PC-uri livrate in perioada ianuarie - martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO