Eveniment

Ce scrie presa internaţională despre protestele din România: Noul Guvern a decriminalizat o serie de delicte privind corupţia, în cea mai regresivă reformă anti-corupţie de când s-a alăturat Uniunii Europene

Ce scrie presa internaţională despre protestele din...

Autor: Olimpia Nicolae

01.02.2017, 11:45 899

Protestele din România faţă de adoptarea proiectului de lege privind graţierea şi ordonanţa pentru modificarea Codurilor Penale au fost pe larg dezbătute de presa internaţională, în publicaţii cunoscute şi de către agenţii de presă.

”Deşi rămâne în continuare clasificat drept unul dintre statele cu cea mai slabă evoluţie în privinţa anumitor parametri pentru corupţie, în mod special în privinţa mitei, România a devenit în ultimii ani un model al luptei anti-corupţie în Europa”, a comunicat The Financial Times în cadrul unui articol, după ce a prezentat o serie de persoane politice ale statului român ce au comis ilegalităţi.

Deutesche Welle relatează discursul preşedintelui Klaus Iohanis, ale cărui puteri sunt limitate în Guvernul român, dar este un critic al ordonanţei partidului conducător. Acesta a transmis că: ”Este o zi de doliu pentru statul de drept”.

”Noul Guvern de stânga al României a decriminalizat marţi seara o serie de delicte privind corupţia, inclusiv abuzul de putere în fostul stat comunist, în cea mai regresivă reformă anti-corupţie de când s-a alăturat Uniunii Europene”, relatează Reuters.

”Românii au ieşit în stradă în majoritatea oraşelor importante pentru a protesta faţă de decizia surprinzătoare a Guvernului de a anula investigaţiile oficialilor care sunt anchetaţi de corupţie şi caută anularea condamnărilor infractorilor. Demonstraţiile din Bucureşti, unde temperaturile au atins minus 7 grade Celsius, au adunat aproximativ 12.000 de persoane ce au solicitat demisia Guvernului”, conform canalului de televiziune Bloomberg.

”După ce 10.000 de persoane au protestat în faţa clădirii Guvernului marţi seara, premierul Sorin Grindeanu a declarat că nu va demisiona. În jur de 1.000 de protestatari s-au adunat din nou miercuri pentru a cere demisia Guvernului”, scrie Business Review.

“Hoţii! Hoţii! Asta strigă protestatarii din România, unde zeci de mii de persoane au protestat faţă de decretele de urgenţă ale Guvernului de a graţia prizonierii”, relatează Al Jazeera.

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohanis vineri prin intermediul unei convorbiri telefonice că relaxarea eforturilor anticorupţie, relativizarea normelor statului de drept şi a politicilor de reformă ar transmite "semnale false" din partea României. Cancelarul german a exprimat întreaga susţinere pentru continuarea luptei anticorupţie în România şi s-a arătat preocupată de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea acestui fenomen.

”Cabinetul social-democratului Sorin Grindeanu a aprobat bugetul pentru anul 2017, dar şi o măsură de urgenţă ce decriminalizează anumite infracţionalităţi. Abuzul de putere nu va mai fi anchetat dacă se consideră că a cauzat pagube financiare mai mici de 44.000 de euro. Legea a fost făcută publică numai după întrevederea Guvernului. Schimbările vor intra în vigoare în termen de 10 zile, fără a necesita aprobarea Parlamentului”, informează EU Observer.

”Mai multe proteste au avut loc într-o serie de oraşe în urma anunţului. Demonstratorii au numit Partidul Social Democratic ”ciuma roşie”, scrie The Washington Post.

”Această măsură cataloghează lupta anti-corupţie ca fiind irelevantă”, a declarat pentru The Associated Press Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anti-Corupţie.

”Proiectul de lege a fost denunţat de o serie de oficiali şi instituţii din România, inclusiv procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, dar şi de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea”, potrivit canalului de televiziune France 24.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO