Eveniment

Scumpirea gazelor si a energiei inflameaza inflatia

Scumpirea gazelor si a energiei inflameaza inflatia

Gergely Olosz, presedintele ANRE: Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada.

27.06.2008, 19:39 16

"Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada", spun reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit sursei citate, au fost analizate toate solicitarile primite din partea furnizorilor de gaze naturale, in special Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, care au cerut adaptarea preturilor reglementate la costurile reale de achizitie a gazelor naturale din import, in conditiile in care pretul de importul pentru trim. III este estimat la circa 480 dolari / 1.000 mc, in crestere cu 30% fata de nivelul recunoscut in tarifele curente, respectiv 370 dolari / 1.000 mc.
Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei / MWh in cazul E.ON Gaz Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei / MWh in cazul Distrigaz Sud (in crestere cu 12,5% fata de cele curente). Cu toate acestea, majorarea acceptata de autoritate nu este decat la jumatatea solicitarilor celor doi mari furnizori care voiau o crestere de aproximativ 25%.
"Deocamdata analizam implicatiile deciziei ANRE", au comentat reprezentantii Distrigaz Sud, fara a da alte detalii. "Majorarea cu 11,6 % a pretului final al gazelor naturale pentru clientii casnici ai E.ON Gaz Romania, anuntata astazi de catre ANRE, nu permite companiei noastre sa asigure securitatea furnizarii pentru clientii sai prin inmagazinarea cantitatilor necesare pentru iarna si nici sa-si acopere costurile de achizitie ale gazelor naturale si pierderile inregistrate pana acum", au declarat reprezentantii E.ON Gaz.
De la 1 iulie intra in vigoare si noul sistem de tarifare a gazelor naturale, care pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate. Costurile de implementare sunt suportate de catre furnizori si nu vor afecta pretul platit de consumatori.
In ceea ce priveste cresterea pretului la energie electrica, ANRE isi justifica decizia prin faptul ca in perioada analizata au crescut costurile cu combustibilii, dar si investitiile pentru conformarea la standardele de mediu si cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera, care nu se incadreaza in limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene.
Si in acest caz, cresterea de tarife se afla doar la jumatatea nivelului solicitat de furnizori care spuneau ca au nevoie de majorari de aproximativ 10% de la 1 iulie pentru a-si putea acoperi pierderile.
"Pentru energia electrica cresterea medie este de 5,31%. Astfel, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent", spun reprezentantii ANRE.
Decizia ANRE, desi nu-i satisface pe furnizori, nu lasa fara impact pretul alimentelor si inflatia.

Bulgaria tine aproape
Bulgaria va majora la 1 iulie preturile la electricitatea destinata populatiei, in medie cu 14% si pe cele la gazele naturale cu 5,15%, din cauza costurilor ridicate ale energiei la nivel mondial, a anuntat ieri autoritatea bulgara de reglementare in domeniu, citata de Reuters. Cresterile sunt mai mici fata de cele planificate initial, dupa ce guvernul celei mai sarace tari din UE a recomandat institutiei sa ia in considerare impactul acestora asupra inflatiei, formata deja din doua cifre. Rata anuala a inflatiei s-a plasat in luna mai la 15%. Preturile la energie reprezinta o chestiune sensibila din punct de vedere politic, in majoritatea statelor din centrul si estul Europei, ale caror guverne nu au renuntat inca la controlul asupra tarifelor la energie si gaze. Mediafax


Inflatia sub presiune
Cresterile anuntate la gaze si la energie electrica nu au un impact doar asupra facturii pe care o vor achita casnicii. Producatorii din industria alimentara anticipeaza noi scumpiri prin transferul a jumatate din procentajul de crestere al energiei in preturile alimentelor, ceea ce va duce implicit la majorarea inflatiei.
"Inflatia va creste in luna iulie, inclusiv sub influenta majorarilor anuntate ale preturilor gazelor naturale. Nu pot sa spun exact cand, dar inflatia anualizata va ajunge la doua cifre inevitabil in urmatoarea perioada", a declarat Liviu Voinea director executiv al Grupului de Economie Aplicata.
Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank crede ca impactul asupra inflatiei va fi unul major.
"Anticipez o crestere de 0,7-0,75% in inflatia lunara. In plus, se va manifesta si un impact indirect asupra inflatiei, prin scumpirea produselor al caror pret este influentat direct si major de costul gazelor naturale si energiei electrice", a declarat Dumitru, citat de Mediafax.
Reprezentantul bancii spune ca se asteapta ca rata inflatiei sa creasca in iulie cu peste 1% fata de luna iunie si sa atinga un maxim anual de 9,5%, care ulterior va scadea la 8,5% in luna august si la 7,5% in luna septembrie, urmand ca anul 2008 sa se incheie la un nivel de 6,5%.
"Atenuarea impactului cresterii preturilor la gazele naturale si energia electrica asupra inflatiei va fi posibil, in principal, prin tinerea sub control de catre Executiv a cresterilor salariale, care atunci cand sunt puse in practica, trebuie sa fie corelate cu productivitatea muncii", a aratat Dumitru.
Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii a aratat ca deciziile ANRE vor avea ca efect propagarea scumpirilor asupra tuturor produselor din economia nationala in lunile iulie si august.
"De asemenea, odata cu venirea anotimpului rece, vom asista si la cresterea tarifelor la incalzire incepand cu luna octombrie", a afirmat Craciun.
Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari, anticipeaza ca majorarea preturilor la gaze naturale si energia electrica va aduce un plus de 1-1,5 puncte procentuale in inflatia anualizata, care se va situa in decembrie la 6,25-6,3%.
Totodata, Cabat crede ca inflatia din iulie va fi creste cu 0,35-0,4 puncte fata de nivelul consemnat in luna iunie.
Jucatorii din industria alimentara spun ca jumatate din cresterea utilitatilor se va regasi in preturile de vanzare ale produselor alimentare.
"Sigur ca efecte (ale majorarii pretului la utilitati, n.r.) exista, iar costul energiei se resimte de la cultura cerealelor pana la vanzarea in magazine. La consumator se aduna impactul de pe tot lantul", a afirmat Sorin Minea, presedintele Romalimenta, citat de Mediafax.
El a aratat ca in general preturile produselor nu cresc cu acelasi procent cu care au crescut utilitatile, "ci undeva la jumatate".
Singurul aliment care si-ar putea pastra pretul este painea, situatia fiind posibila datorita unor recolte bune.
"Pana in toamna, in morarit si panificatie n-ar trebui sa avem scumpiri, pentru ca intram cat de curand pe graul din noua recolta, care are in mod normal un pret mai scazut, avand doar cheltuielile de cultura. Pana incepem sa cumparam grau de la depozitari nu ar trebui sa fie majorari. In general, din octombrie nu mai cumparam direct de la producatori", a afirmat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO