Eveniment

Scumpirile de 1,2% din noiembrie fac din regimul de tintire a inflatiei o gluma

13.12.2005, 20:12 12

Rata inflatiei a crescut pana la 1,2% in luna noiembrie, ducand la o inflatie anualizata de 8,7% cu o luna inainte de sfarsitul anului, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Cresterea de peste un punct procentual a preturilor in luna noiembrie a fost cauzata de ajustarea unor preturi administrate, de aceasta data fiind vorba de energia termica, pretul gigacaloriei crescand cu 20% in noiembrie.

"Estimarea noastra pentru noiembrie era de circa 0,6%-0,8%. In noiembrie de regula nu aveam mariri de preturi. Explicatia este ca a fost devansat programul de scumpiri, dar si evolutia pretului combustibililor", spune Lucian Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza al Academiei Romane.

El apreciaza ca revenirea pe palierul de peste 1% inflatie lunara este "exact ce nu ne trebuia", si pica simultan cu reducerea ritmului de crestere a PIB-ului. "Datele arata ca nu s-a facut restructurare ca lumea in economie. Firmele care produc sunt concurate de import. Mai bine cumpara de afara si revand aici", a mai spus Albu.

Marfurile alimentare au inregistrat si ele scumpiri de 1,2% in noiembrie, cauzate de inundatiile din acest an, si nu au reusit sa mai compenseze cresterea preturilor administrate.

Inflatia din noiembrie a fost mai mica doar decat nivelul din aprilie, atunci cand scumpirea gazelor naturale cu aproape 27% a dus inflatia lunara la 1,8%, cea mai mare valoare de anul acesta. Nivelul de 8,7% al inflatiei din noiembrie a iesit astfel din nou din intervalul de variatie permis de tinta Bancii Nationale, dupa ce lunile septembrie si octombrie tinusera inflatia anualizata sub 8,5%.

Comparativ cu sfarsitul anului trecut, nivelul preturilor a crescut cu 8,1%. "Aceasta arata faptul bine cunoscut, despre care am mai vorbit, ca atunci cand cobori sub palierul de 10%, e din ce in ce mai greu sa reduci inflatia", a mai spus Albu.

Pentru intreg anul 2005, tinta oficiala de inflatie, stabilita de BNR, este de 7,5%, cu un interval de variatie de plus sau minus un punct procentual (6,5% - 8,5%). Pana acum cateva zile, oficialii Bancii Nationale erau increzatori ca rata inflatiei se va incadra pana la urma in intervalul stabilit si preconizau o rata a inflatiei de 8,3% pentru finele anului.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat insa recent ca inflatia la finele lui 2005 va depasi cu putin limita superioara a intervalului propus (8,5%). Luna decembrie, la fel ca in fiecare an, promite o noua crestere a ratei inflatiei, din cauza presiunilor exercitate de cererea de consum. Seful BNR a adaugat ca nivelul de 8,3% anticipat pana de curand este aproape compromis.

"Noi estimasem in jur de 8% anual, dar acum inflatia se poate duce pana la circa 10%", a mai spus Albu.

Inflatia medie anuala va fi in 2005 de aproximativ 9%, comparativ cu o medie anuala de 11,9% anul trecut, fapt care arata, in opinia guvernatorului, consolidarea unei inflatii de o singura cifra.

Ce va fi mai departe? "Sa nu creasca iar expectatiile inflationiste, e pericolul mare", a mai spus Albu. Pentru 2006, Banca Nationala a convenit impreuna cu Guvernul sa anunte o tinta de inflatie de 5%, plus sau minus un punct procentual.

Oficialii bancii centrale au declarat insa ca inflatia la finele lui 2006 va continua sa se situeze in apropierea limitei superioare a intervalului de variatie, adica aproximativ 6%. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO