Eveniment

Scutirea de impozit pe profit este doar „o forma fara fond" fara eliminarea impozitului minim

Scutirea de impozit pe profit este doar „o forma fara fond" fara eliminarea impozitului minim

Emilian Duca, tax partner la firma BDO Conti Tax Advisors: Masura nu va aduce niciun beneficiu real in 2009. Desi este potential buna, efectele se pot produce in 2010 si doar cu conditia eliminarii impozitului minim

26.08.2009, 18:50 77

Consultantii fiscali apreciaza ca, desi este o masura potential buna, are o aplicabilitate limitata si nu va aduce beneficii decat in conditiile eliminarii impozitului minim.

„Facilitatea nu raspunde la solicitarile mediului de afaceri. Masura nu va aduce niciun beneficiu real in 2009. Desi este potential buna, efectele se pot produce in 2010, si doar cu conditia eliminarii impozitului minim. Pana atunci este forma fara fond", a comentat Emilian Duca, tax partner la firma BDO Conti Tax Advisors. In plus, Codul fiscal stabileste ca impozitul datorat pentru ultimul trimestru din an este egal cu cel calculat in trimestrul III al anului.

Alina Timofti, partner al NNDKP Tax Advisory Services: Daca proiectul de ordonanta va fi publicat in forma actuala, in unele cazuri, aplicarea facilitatii nu-i va scuti pe agentii economici de plata controversatului impozit minimAlina Timofti, partner al NNDKP Tax Advisory Services, apreciaza ca facilitatea este de bun augur, desi are o aplicabilitate limitata. „Daca proiectul de ordonanta va fi publicat in forma actuala, in unele cazuri, aplicarea facilitatii nu-i va scuti pe agentii economici de plata controversatului impozit minim. Prin urmare, din aceasta perspectiva, nu vorbim de o facilitate cu aplicabilitate deplina."

Daca impozitul pe profit va fi sub nivelul impozitului minim, firmele vor fi obligate sa plateasca impozitul minim.

Un alt motiv pentru care masura are o aplicabilitate limitata este legata de faptul ca majoritatea jucatorilor economici si-au redus drastic bugetele de investitii, multe dintre acestea fiind pe moment chiar inghetate. In plus, creditarea pe baza careia se realizau multe din investitiile semnificative este de asemenea un instrument inaccesibil in aceasta perioada din cauza costurilor ridicate pe care le implica, a explicat Timofti.

Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, pentru aplicarea facilitatii va fi luat in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie si investit in productia si achizitia de echipamente tehnologice dupa aceasta data. Scutirea de impozit va fi aplicata pana la sfarsitul anului 2010. Practic nu este o scutire, ci amanarea platii impozitului pana la momentul utilizarii rezervelor care se constituie ca urmare a utilizarii facilitatii, a comentat Duca.

Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea rezervelor pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. Faptul ca scutirea se aplica doar pentru profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) evidentiaza faptul ca se incearca stimularea productiei interne, in vederea echilibrarii cu cererea, potrivit lui Duca.

Contribuabilii au obligatia de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de functionare. In caz contrar, va fi recalculat impozitul pe profit si vor fi stabilite majorari de intarziere. „Era necesara o scutire de acest gen, dar scutirea ar trebui aplicata la momentul realizarii investitiilor, iar prin aceasta facilitate nu ar trebui sa se constituie rezerve, ci excedent disponibil pentru afacerea respectiva", a explicat Duca.  

El apreciaza ca multi intreprinzatori ar putea sa fie reticenti sa-si asume blocarea sumelor sub forma rezervelor, pentru ca nu este un beneficiu foarte mare. „Este un beneficiu de „cash-flow", dar reprezinta amanarea unei plati."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO