Eveniment

Scutiri de datorii pentru firmele in curs de privatizare

03.05.2004, 00:00 35



Societatile de stat, aflate in curs de privatizare, vor beneficia de scutirea totala sau partiala de la plata a obligatiilor restante la data de 31 decembrie 2003, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, precum si credite si garantii acordate de creditori bugetari, dar si a obligatiilor reprezentand creante si credite gestionate de APAPS.



Potrivit unei ordonante a guvernului, publicata in Monitorul Oficial, in cazul scutirii partiale de la plata a datoriilor, diferenta va fi achitata esalonat pe o perioada de pana la 5 ani, cu termen de gratie de 6 luni cuprins in perioada de esalonare. Actul normativ prevede si scutirea deplata a dobanzilor si a penalitatilor de orice fel aferente obligatiilor bugetare neachitate la data de 31 decembrie 2003.



Nu vor beneficia de acelasi tratament datoriile reprezentand contributia pentru pensia suplimentara, asigurarile de sanatate, contributia individuala pentru asigurari sociale si pentru asigurari de somaj, TVA suspendata in vama, impozitul pe veniturile din salarii si pe dividende, precum si celelalte impozite cu retinere la sursa, acestea urmand sa fie esalonate la plata pe o perioada de pana la 5 ani, cu un termen de gratie de 6 luni cuprins in perioada de esalonare.



Ordonanta prevede ca toate aceste inlesniri isi pierd valabilitatea daca societatea nu isi achita obligatiile bugetare curente. "Nerespectarea conditiilor si a termenilor in care s-au aprobat inlesnirile atrage anularea acestora, inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite pentru intreaga suma neplatita", se arata in actul normativ.



De astfel de facilitati vor beneficia si societatile privatizate, pentru care nu au fost emise de catre institutiile implicate, pana la sfarsitul lunii aprilie 2004, ordine comune pentru acordarea inlesnirilor la plata.



Noul act normativ acorda serie de facilitati si pentru finalizarea privatizarii unor societati precum Tractorul Brasov, Fortus Iasi si Hart Miercurea - Ciuc. Astfel, pentru Tractorul a fost aprobata scutirea la plata a tuturor sumelor acordate cu titlu de imprumut de catre APAPS, iar Fortus Iasi va beneficia de stingerea prin conversie in actiuni a datoriilor restante reprezentand contributia la Fondul de sanatate, contributia pentru pensia suplimentara, asigurarile sociale si de somaj, impozitul pe veniturile din salarii si pe dividende, precum si a dobanzilor si penalitatilor de intarziere aferente.



Datoriile societatii Hart Miercurea-Ciuc, reprezentand un credit de 6 mld. lei acordat de Ministerul Finantelor in 1997, pentru finantarea productiei de tractoare, inclusiv majorarile, dobanzile si penalitatile de intarziere, au fost anulate, iar restantele la Fondul de sanatate, datorate la 31 decembrie 2002, au fost transformate in actiuni.



Datoriile COST Targoviste, anterioare momentului semnarii contractului de privatizare, si dobanzile si penalitatile de intarziere aferente au fost anulate, iar obligatiile restante la Fondul de sanatate au fost convertite in actiuni.



Pentru Industria Sarmii din Campia Turzii s-a acordat scutirea de datorii reprezentand creditele acordate de APAPS pentru plata utilitatilor si a obligatiilor bugetare restante, cu exceptia celor locale, acumulate intre 1 ianuarie 2003 si data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, si a dobanzilor si penalitatilor aferente, precum si transformarea in actiuni a datoriilor bugetare la Fondul de sanatate. Si Mefin Sinaia beneficiaza de stergerea datoriilor.



Ordonanta de urgenta mai prevede suspendarea actiunilor judiciare, extrajudiciare si a oricaror proceduri de executare silita pentru societatile Colorom Codlea, Republica Bucuresti, CUG Cluj-Napoca, Turnu SA Turnu-Magurele, Brafor Brasov, Ampelum Zlatna, Autotransport Brasov, IAIFO Zalau, Energoreparatii Bucuresti, Rocar Bucuresti, CMB Bocsa, UTEPS Alba Iulia, Foraje Sonde Targu Carbunesti, Seredile Galati, Flacara Buzau, Sincar Braila si Verachim Giurgiu, pana la finalizarea procedurilor de dizolvare si lichidare voluntara, dar nu mai mult de 6 luni. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO