Eveniment

Se reduc salariile din companiile de stat? Ministrul Muncii spune ca da, cel al Finantelor spune ca nu

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor: La companiile cu capital de stat se va aplica un alt sistem. Veti vedea proiectul de lege. Nu pot sa va spun mai mult. Reducerea cu 25% a tuturor salariilor nu va fi aplicata si la companiile cu capital majoritar de stat.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor: La companiile cu capital de stat se va aplica un alt sistem. Veti vedea proiectul de lege. Nu pot sa va spun mai mult. Reducerea cu 25% a tuturor salariilor nu va fi aplicata si la companiile cu capital majoritar de stat.

31.05.2010, 23:45 75

Deocamdata continua sa planeze incertitudinea chiar ininteriorul Guvernului. Ministrul muncii, Mihai Seitan, si ministrulfinantelor, Sebastian Vladescu, fac declaratii diferite in ceea cepriveste masurile de reducere a salariilor in sistemul bugetaradoptate de Guvern: daca Finantele spun ca in companiile de statsalariile nu vor fi reduse, la Munca se stie ca ca scaderile vorafecta si bugetarii din companiile de stat.

"Ministerul de Finante va trebui sa gaseasca pana miercuri oformula prin care sa se adopte un act normativ care sa permitareducerea salariilor din companiile si regiile cu capital de statcu 25%", a spus Seitan. El a precizat ca actul normativ, care vatrebui adoptat de Ministerul de Finante impreuna cu MinisterulMuncii si cu Ministerul Justitiei, va viza inclusiv angajatiicompaniilor Tarom sau CFR.

Pe de alta parte, Sebastian Vladescu a spus ca salariileangajatilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%. "Lacompaniile cu capital de stat se va aplica un alt sistem. Vetivedea proiectul de lege. Nu pot sa va spun mai mult. Reducerea cu25% a tuturor salariilor nu va fi aplicata si la companiile cucapital majoritar de stat", a spus Vladescu. Intrebat dacasalariile vor fi reduse si salariile angajatilor la CEC siEximbank, Vladescu nu a dorit sa comenteze. La jumatatea lunii mai,premierul Emil Boc a cerut intr-o sedinta a guvernului reducerea cu25% a drepturilor salariale in companiile de stat, inclusiv inEximbank si CEC, precum si diminuarea suplimentara, cu 20% dintotal, a cheltuielilor cu bunuri si servicii in ministere.Salariile angajatilor din companiile de stat sunt in multe cazuricel putin duble fata de salariul mediu pe economie. Reducereasalariilor cu 25% se va aplica si in cazul angajatilor BanciiNationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare,Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisieide Supraveghere a Asigurarilor.

Sistemul bugetar va trebui sa suporte efortul pe care sistemulprivat l-a depus in ultimii doi ani, prin reduceri masive desalarii, care nu s-au produs in administratia publica, este deparere ministrul muncii, care a explicat necesitatea adoptariimasurilor de austeritate in sistemul de stat.

100 mil. euro/an, economiile din reducerea pensiilorparlamentarilor

Seitan a explicat ca pachetul de masuri de reducere acheltuielilor din sistemul public prevede doua legi, una dereducere cu 15% a pensiilor si cu 25% a salariilor angajatilorbugetari si una de recalculare a pensiilor speciale alediplomatilor si parlamentarilor, pentru care statul plateste lunarcontributii in valoare de aproape 9,8 mil. euro (41 mil. lei).

"Un numar de 8.236 de persoane primesc pensii speciale invaloare totala de circa 51 de milioane de lei pe luna (14,4 mil.euro), din care numai 10 mil. lei (2,4 mil. euro) provin dincontributiile acestor categorii de pensionari. Acest lucru inseamnaca statul le acorda in fiecare luna cate 40 mil. lei (peste 9,5mil. euro) in plus, adica peste 100 de milioane de euro pe an", aexplicat Seitan, care a estimat ca economiile de 100 mil. euro arputea acoperi cheltuielile pentru 60.000 de pensii cu o valoaremedie din sistemul bugetar.

Din categoriile de pensionari care primesc pensii dupa legispeciale fac parte diplomatii, personalul aeronautic, parlamentari,procurori, judecatori sau angajati ai Curtii de Conturi. Oficialiifac adesea referire la aceste categorii de pensionari atunci candvorbesc de pensii speciale, fara sa specifice de categoria celor150.000 de fosti militari si politisti, care primesc pensii totdupa legi speciale. Seitan nu a precizat insa care ar fi impactulbugetar obtinut prin reducerea pensiilor pentru militari, politistisi angajati ai serviciilor secrete.

"La pensiile militarilor, problema nu este sa se faca economii,ci de a transforma acesti angajati in contribuabili", a spusSeitan. Mai mult, ministrul declara anterior ca salariile brute alecelor 250.000 de politisti si militari vor fi majorate cu 5,5%incepand cu anul viitor, pentru a se mari baza de contribuabili lasistemul de pensii. El a mai spus ca daca masurile de reducere decosturi nu vor fi luate, este posibil ca de anul viitor Guvernul safie obligat sa ia nu numai masuri de reducere cu numai 15-20%, cimult mai mari si ca se va ajunge in imposibilitatea de a platisalariile si pensiile. Reducerile de salarii nu se vor aplica incazul bugetarilor cu venituri foarte scazute si se vor aloca incontinuare numai pentru persoane care "au cu adevarat nevoie". Sevor pastra la acelasi nivel si bursele pentru elevi, studenti sidoctoranzi, precum si pensiile invalizilor sau ale orfanilor sausubventiile pentru incalzire.

"In perioada 2006-2008, salariile din sistemul bugetar aucrescut, in timp ce productivitatea a scazut. Este o anomalie carea fost incurajata de cele 20 de ordonante de urgenta din aceastaperioada, care nu au facut altceva decat sa creasca pensiile sisalariile", a mai spus Seitan.

In 2006, fondul de salarii pentru angajatii de la stat era de27,6 mld. de lei, in timp ce in 2009 suma aproape s-a dublat,ajungand la 45,6 mld. de lei. Seitan a mai spus ca si in cazulpensiilor s-a intalnit acelasi fenomen: daca in 2006 valoareapunctului de pensie era de 311 lei, in 2009 a ajuns la 711 delei.

"Daca pensiile nu ar fi crescut fortat, in urma unei deciziipolitice, ci printr-o crestere normala a inflatiei si a economiei,valoarea punctului de pensie ar fi trebuit sa ajunga in 2009 la 374de lei", a mai spus Seitan.

Ministrul muncii a explicat ca, in cazul in care masurile deausteritate luate de Guvern privind reducerea cheltuielilor nu vorda rezultate, Guvernul actual ar trebui sa plece, fiind "o entitatesolidara".

Oficialii au dat exemplele altor state europene care au adoptatdeja planuri de reducere de cheltuieli in sistemul public, precumGrecia, Lituania, Letonia, Marea Britanie, Franta sau Germania,care au anuntat deja reduceri de salarii in sectorul bugetar,cresteri de taxe si impozite sau concedieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO