Eveniment

Se reia navigaţia pe Bega între România şi Serbia, în urma unui proiect de 14 mil. euro

Se reia navigaţia pe Bega între România şi Serbia,...

Autor: Mediafax

03.08.2017, 00:04 722

Un proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare de 14 milioane de euro, a fost semnat de către Admi­nistraţia Bazinală de Apă Banat şi Consiliul Judeţean Timiş.

La final, se va relua navigaţia pe Bega între cele două ţări, iar bicicliştii vor putea trece graniţa pe o pistă.

Proiectul transfrontalier România - Serbia „Repararea infrastructurii de navigaţie pe canalul Bega“ are o valoare de aproape 14 milioane de euro, jumătate din bani revenind părţii române.

Ieri, la sediul Administraţiei Bazi­nale de Apă (ABA) Banat, liderul de proiect, a fost semnat contractul de finanţare de către reprezentanţii instituţiei şi cei ai Consiliului Judeţean Timiş.

Titu Bojin, şeful ABA Banat, a declarat că la finalul lucrărilor Bega va deveni navigabilă între România şi Serbia, iar bicicliştii vor putea trece graniţa pe pista realizată pe malul canalului în cadrul unui proiect european.

„Cu banii primiţi în cadrul acestui proiect noi reparăm nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, împreună cu ecluzele pentru tranzitarea vaporaşelor şi cumpărarea unei drăgi refulante pentru întreţinerea până la graniţă a canalului Bega. Contribuţia consiliului judeţean în cadrul proiectului presu­pune realizarea celor două puncte de trecere a frontierei, pe apă şi pe pista de biciclete. La vecinii sârbi sunt reparaţii şi modernizări la nodurile hidrotehnice de la Srpski Itebej şi Klek, realizarea pistei de biciclete de 43 de kilometri, care la noi a fost realizată în proiectul anterior, şi cumpărarea unei drăgi refulante. Eu cred că este un proiect extraordinar de frumos“, a explicat Titu Bojin.

Potrivit şefului ABA Banat, mai este nevoie ca şi partea sârbă să-şi dea acordul pentru realizarea punctelor de trecere a frontierei, până la data de 30 decembrie 2017, altfel banii vor fi pierduţi.

„Vecinii sârbi va trebui să îşi dea acordul pe memorandumul transmis de guvernul României pe data de 3 iulie pentru construcţia celor două puncte de trecere a frontierei. Acceptul şi l-au dat pentru proiect, dar nu avem con­firmarea memorandumului, care trebuie aprobat şi de partea sârbă. Probabil că săptămâna viitoare vom face o deplasare în Voivodina, să ajungem la preşedintele regiunii şi să discutăm. Este nevoie de acordul părţii sârbe până la 30 decembrie, eu sper să nu fim nevoiţi să ne gândim că nu se dă acest acord. Dacă sârbii spun nu proiectului, banii vor fi suportaţi de partea românească, de Apele Române la nivel naţional. Am putea continua proiectul prin găsirea unei alte soluţii de finanţare“, a afirmat şeful ABA Banat.

Durata proiectului privind refacerea infrastructurii de navigaţie pe canalul Bega este de 48 de luni, dar Titu Bojin speră că lucrările se vor încheia până la sfârşitul anului 2019.

Din cei 7 milioane de euro care revin părţii române, 85% reprezintă finanţare europeană, 13% cofinanţare de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării şi 2% cofinanţare de la Consiliul Judeţean Timiş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO