Eveniment

Sedinta de guvern cu FMI la masa. Contractia PIB poate sa ajunga la 10% in al doilea trimestru

06.08.2009, 00:00 21

Membrii Guvernului au avut ieri dupa-amiaza discutii cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, dupa sedinta saptamanala a Executivului, pentru a clarifica previziunile economice de final de an pe baza carora sa fie modificat acordul stand-by. Analistii se tem ca trimestrul al doilea ar putea aduce o scadere soc a economiei, chiar cu peste 10%, in conditiile in care trimestru II de anul trecut a fost un varf istoric, cu o crestere de 9,3%. Daca pana acum se vorbea de un deficit bugetar de 7% si o contractie a economiei de 7-8%, noul scenariu luat in calcul in contextul primei evaluari a acordului stand-by arata o scadere a economiei cu pana la 8,5% in acest an. Din cauza incertitudinii in ceea ce priveste contractia economiei ar putea fi agreat un interval in jurul lui 8%, nu un punct ca pana acum, au spus surse oficiale. Inaintea discutiilor de la Guvern au avut loc negocieri de aproximativ patru ore la Ministerul de Finante intre Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania, si Gheorghe Pogea, ministrul finantelor publice.

In urma discutiilor care au avut loc pana acum se contureaza un nou cadru macroeconomic mult mai pesimist decat cel avut in vedere la incheierea acordului in primavara. Datele proaste privind mersul economiei, publicate pentru lunile aprilie si mai, au determinat revizuiri in sens negativ ale evolutiei PIB pe trimestrul doi.

In primul trimestru economia s-a contractat cu 6,2%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa unii economisti sunt de parere ca PIB-ul ar putea inregistra niveluri si mai scazute in trimestrele urmatoare. Estimarea este avuta in vedere atat de expertii FMI, cat si de catre Guvern.

Datele proaste privind mersul economiei, publicate pentru lunile aprilie si mai, au determinat revizuiri in sens negativ ale evolutiei PIB pe trimestrul doi.

Andreea Vass, consilier personal al primului-ministru, spunea la sfarsitul lunii iunie ca economia ar putea sa inregistreze in trimestrul al doilea o contractie de pana la 9%, sustinand ca alternativele pe care le are Guvernul la dispozitie sunt cresterea taxelor sau reformarea din temelii a cheltuielilor publice. O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) se afla, din 28 iulie, la Bucuresti, pentru prima evaluare a acordului stand-by, discutiile urmand sa se incheie luni.

Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, de 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro.

Cea mai drastica estimare privind evolutia produsului intern brut pe trimestrul doi ii apartine economistului Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica, care a calculat o cifra de -14% pentru trimestrul doi, in conditiile unei scaderi pe intreg anul de 6,9% sau 7%.

"Depinde foarte mult de rata inflatiei, de evolutia sectoarelor, am calculat niste tendinte, dar nu stim exact ce s-a intamplat. Uitandu-ne la evolutia celorlalte economii din tarile baltice, vedem scaderi si de 20% pe trimestrul doi, ceea ce inseamna o criza mai puternica decat s-a asteptat. N-ar fi surprinzator sa vedem o scadere a PIB de -14% pentru trimestrul doi, ceea ce nu inseamna neaparat ca PIB-ul la sfarsitul anului va fi mult sub 7%", spune Lungu.

Speranta este pentru o revigorare a economiei in ultimul trimestru din acest an, la un declin de "doar" 4-5% privind evolutia PIB, apreciaza economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

"Estimarea noastra initiala era de -7,5% pentru trimestrul doi, dar, pe baza ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica, tind sa cred ca o cifra de -8 sau -9% pentru trimestrul doi este mai plauzibila."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO