Eveniment

Cum a ajuns o fostă campioană la înot sincron să conducă finanţele mondiale şi să fie una dintre cele mai hulite persoane de pe glob

Cum a ajuns o fostă campioană la înot sincron să...

Autor: Bogdan Cojocaru, Mediafax

14.07.2013, 16:24 898

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, se va afla în România în perioada 15-16 iulie, urmând să susţină la Bucureşti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de creştere" economică în regiune.

Fostul ministru francez de finanţe Christine Lagarde a devenit în vara anului 2011 prima femeie de la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Lagarde este o figură impunătoare care preferă costumele bine croite, vorbeşte o engleză perfectă şi dispune de abilităţi de negociere solide clădite în cei 24 de ani în care a lucrat ca avocat corporatist, dintre care şase ca preşedinte al Baker & McKenzie, o firmă internaţională de avocatură din Chicago. Câteodată, poate fi zărită flexându-şi picioarele sub masa de conferinţă, ceea ce aduce aminte de faptul că Lagarde este o fostă campioană la înot sincron.

Citiţi portretul lui Christine Lagarde aici

Numele şefei FMI a apărut recent într-o investigaţie în Franţa, în cadrul căreia directorul general al France Telecom-Orange, Stephane Richard, a fost pus sub acuzare pentru "fraudă în grup organizat", în cadrul unei anchete vizând un controversat caz de arbitraj din 2008, între omul de afaceri Bernard Tapie şi banca Credit Lyonnais.
 
 
Richard a deţinut postul de şef de cabinet al ministrului de Finanţe din perioada în care a fost luată decizia de a rezolva litigiul prin arbitraj, Christine Lagarde. Lagarde, în prezent directorul Fondului Monetar Internaţional, a fost interogată pe parcursul a două zile în mai în privinţa deciziei. Ea este martor în anchetă şi nu a fost pusă sub acuzare. Mai multe detalii aici.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că Guvernul va începe în această lună negocierile cu FMI pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv. Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România.

Autorităţile au precizat anterior că doresc ca noul acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.

Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.

Înţelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducã arieratele şi sã adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO