Eveniment

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, pus sub acuzare în operaţiunea „Vama“

Autor: Iulian Anghel

09.02.2011, 23:47 48

Mărginean a fost audiat ieri la sediul DNA Oradea în dosarultraficului de influenţă din Vama Halmeu şi a fost pus sub învinuirede procurori, sub acuzaţia de luare de mită.

El este vârful piramidei, sau vârful aisberbului?

Este o întrebare care trebuie pusă. Mărginean este cel maiimportant personaj din vamă care a ajuns în atenţia procurorilor.Însă nu este cel mai important din sistem. Vămile aparţin de ANAF.Mărginean, pe lângă poziţia de şef al vămilor, o avea şi pe cea devicepreşedinte al ANAF. Şeful Agenţiei Naţionale de AdministrareFiscală (ANAF) este Sorin Blejnar. El fost chemat ieri la Guvernde premierul Emil Boc pentru o discuţie pe tema vameşilor cercetaţipentru corupţie.

Dacă procurorii au ajuns până la şeful vămilor, ce se întâmplăcu Poliţia de Frontieră?

Vămile ţin de ANAF, deci de Ministerul de Finanţe. Poliţia defrontieră este o structură în subordinea Ministerului deInterne.

Or, cei mai mulţi dintre reţinuţii sau arestaţii în cazul dăriisau luării de mită de la vămile româneşti sunt poliţişti defrontieră. Din "lotul" de 59 de persoane reţinute săptămâna trecutăla Vama Siret (graniţa cu Ucraina) 54 sunt poliţişti de frontierăşi doar cinci vameşi.

Din lotul de 15 persoane care şi-au desfăşurat activitatea încadrul Punctului de Trecere a Frontierei Naidăş, judeţulCaraş-Severin, reţinute ieri de DNA 13 sunt ofiţeri sau lucrătoriai poliţiei de frontieră şi doar doi vameşi. Alte 30 de persoanereţinute marţi şi ieri care lucrau în punctele de control Moraviţa,Foeni, Deta şi Cruceni sunt ofiţeri ai poliţiei de frontieră şiagenţi.

Avem acum puşi sub acuzare cel puţin 99 de ofiţeri sau agenţi aipoliţiei de frontieră, în condiţiile în care pe statul de plată alPoliţiei de Frontieră s-au aflat în decembrie trecut 1.346 deoameni. Acest lucru înseamnă că 7,3% din întregul efectiv alPoliţiei de Frontieră este sub ancheta procurorilor.

Ce se întâmplă cu şefii lor? Inspectorul general al Poliţiei deFrontieră, chestorul principal Ioan Buda, a lucrat în sistemulvamal din Oradea unde pentru o perioadă fostul ministru de interneVasile Blaga a fost director general la Direcţia Regională Vamală.Ioan Buda, ca şi Radu Mărginean (şi având de-a face cu vămile dinOradea) au ajuns în fruntea Poliţiei de Frontieră, respectiv înfruntea vămilor, pe când ministru de interne era Vasile Blaga. Esteacesta o ţintă?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO