Eveniment

Seful City-ului: Venim in Romania sa facem business

02.08.2004, 00:00 18

?Voi aveti nevoie de infrastructura - sosele, scoli, spitale, iar noi putem furniza consultanta legala si finantare pentru aceste proiecte. Venim in Romania sa facem business. De asta suntem aici?.
Franchetea lui Robert Finch, lordul primar al City-ului londonez, districtul financiar al Londrei, are in spate sute de ani de comert si afaceri britanice cu toate tarile mapamondului.
Lordul reprezenta City of London, districtul financiar al Londrei, care este cel mai mare centru comercial si financiar din lume. Aici se gasesc sediile a 287 de banci straine, ale burselor de valori, de metale sau de cereale, ale companiilor de asigurari. Organizat chiar inaintea Parlamentului Britanic, City-ul si-a pastrat un anume statut de independenta fata de restul Londrei, care a fost intarita apoi in ultimii ani datorita importantei sale financiare, dar si omogenitatii. In acest cartier al Londrei nu sunt decat cladiri de birouri - mii si mii de metri patrati.
Lordul primar, aflat in turneu prin tarile din Europa Centrala si de Est care au aderat la Uniunea Europeana sau care urmeaza sa adere, spune ca Romania va atrage investitii straine mai mult decat pana acum doar daca ?domnia legii? devine reala.
?Patru lucruri trebuie sa existe in Romania pentru a fi competitiva in atragerea de investitii straine: the rule of law - <>, cresterea puterii justitiei, tratament egal pentru investitorii straini si romani si un nivel inalt al guvernantei corporative?, a spus Robert Finch.
Lord Mayor crede ca economia romaneasca are oportunitati ?semnificative? de investitii in industria de armament sau de automobile.
De asemenea, reprezentantul City-ului crede ca o sansa pentru dezvoltatea economica a Romaniei sunt tinerii care studiaza in strainatate sau muncesc o perioada in astfel de locuri cum e City-ul.
?Voi discuta chiar maine la Banca Nationala posibilitatea unor burse pentru angajatii acestei institututii. Romania are nevoie de oameni tineri bine calificati?, a spus Lordul Mayor.
Finch explica absenta unei banci britanice in Romania prin investitiile inca scazute ale britanicilor. ?Bancile isi urmeaza clientii. Probabil ca atunci cand vor fi mai multi clienti vor veni?, a spus Robert Finch.
Investitiile britanice in Romania sunt destul de reduse. Cu toata forta economica a Marii Britanii, investitiile care provin din aceasta tara erau la sfarsitul lunii mai 2004, conform Registrului Comertului, de circa 347 milioane euro, fata de peste un miliarde euro investitii franceze sau olandeze. Astfel, Marea Britanie este pe locul 10 in topul investitorilor straini in Romania, dupa Cipru, Austria sau chiar Turcia.
In City of London sunt schimburi financiare zilnice de 504 miliarde euro, se fac 45% din tranzactiile mondiale cu actiuni si 19% din imprumuturile internationale realizate in Marea Britanie. Fondurile de pensii care au sediul aici administreaza active de 1.200 miliarde de lire sterline. City-ul are un aport de 3% la produsul intern brut al Marii Britanii, in conditiile in care intreaga Londra are un aport de 20%.
Lordul este seful Corporatiei Londrei, care administreaza City of London ca pe un oras in oras. Astfel, corporatia finanteaza activitati culturale, dar este si autoritate a Politiei.
Lordul Mayor, ales pe o perioada de un an, promoveaza Londra ca centru comercial si de afaceri pe plan international, acesta fiind si rostul vizitei lui Robert Finch aici. Lordul a fost insotit de reprezentanti ai unor mari cabinete de avocatura, banci si firme de consultanta care cauta sa se implice pe piata romaneasca a marilor proiecte de investitii.
Cand va adopta euro Marea Britanie? ?Cand vor fi conditiile propice?, spune Lordul. Pe subiectele delicate, franchetea Lordului se transforma in diplomatie.
Pana atunci insa, mai mult de o treime din tranzactiile mondiale cu euro se desfasoara in City. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO