Eveniment

Semnatura electronica pentru notari

23.03.2004, 00:00 39



Deputatul Varujan Pambuccian, membru al grupului parlamentar al minoritatilor nationale, a depus la Parlament o propunere legislativa privind regimul juridic al activitatii electronice notariale.



Potrivit initiatorului, proiectul sau de lege extinde domeniul de aplicare a legii semnaturii electronice la domeniul de activitate specific notarilor publici.



Prin proiectul de lege se urmareste ca actele notariale in forma electronica sa aiba acelasi regim juridic ca si celalalte acte notariale, a precizat Pambuccian.



Actele notariale in forma electronica instrumentate de notarul public vor trebui sa fie semnate cu semnatura electronica extinsa a notarului public, "bazata pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat".



Proiectul de lege precizeaza actele notariale care vor putea fi indeplinite in forma electronica, printre acestea aflandu-se eliberarea de duplicate, legalizarea traducerilor in forma electronica, legalizarea copiilor electronice dupa documente originale.



Actele notariale in forma electronica vor putea fi instrumentate de notarii publici numai dupa ce acestia obtin o autorizatie din partea Autoritatii de reglementare si supraveghere specializata in domeniu.



Notarii publici trebuie sa indeplineasca unele conditii pentru a obtine aceasta autorizatie si anume, trebuie sa dispuna, printre altele, de "mijloacele financiare si resursele materiale, tehnice si umane corespunzatoare pentru garantarea securitatii, fiabilitatii si continuarii serviciilor notariale in forma electronica".



Notarii publici care vor efectua, fara autorizatie, acte notariale in forma electronica vor fi sanctionati, potrivit proiectului de lege, cu amenda de la 10 milioane de lei la 250 milioane de lei.



Proiectul de lege initiat de Pambuccian urmeaza sa fie analizat intai de Senat, Camera decizionala fiind, insa, Camera Deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO