Eveniment

Setea Finantelor de bani revine. Dobanzi sub 10%

17.09.2009, 18:04 20

Nevoia de lei a Ministerului Finantelor revine, in conditiile incare incep sa ajunga la scadenta titlurile pe termen scurt princare s-a imprumutat agresiv in ultima parte din 2008 si primajumatate a lui 2009.

Dupa ce in august Finantele si-au permis luxul sa refuzeofertele bancilor la unele licitatii, ieri au vandut obligatiuni cuscadenta la trei ani de 983 mil. lei, peste valoarea programata de950 mil. lei. Trezoreria va plati bancilor un randament mediu de9,99% pe an, sub nivelul de la licitatia precedenta pentru astfelde titluri, de 10,98% pe an. Randamentul maxim acceptat ieri deFinante a fost de 10%.

Finantele au avut in vara o pozitie mai confortabila in ceea cepriveste sursele de finantare, dupa ce au obtinut un club loan de1,2 mld. euro, prima transa de 1,5 mil. euro de la UE si emisiuneade obligatiuni in valuta de 450 mil. euro.

Varful de plata se anunta pentru octombrie, cand ajung lascadenta titluri de stat de circa 6 mld. lei (1,4 mld. euro).Plasamentele in titluri de stat - considerate practic fara risc -le aduc bancherilor randamente bune deoarece se pot refinanta de laBNR la o dobanda de 8,5% pe an.

Imprumuturile totale prin titluri de stat au ajuns in acest anla 53,7 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO