Eveniment

Sezonul de joburi în străinătate a făcut ca 21.000 de şomeri să iasă din statistici. Rata şomajului a scăzut la 7,4% în iunie

Sezonul de joburi în străinătate a făcut ca 21.000 de şomeri să iasă din statistici. Rata şomajului a scăzut la 7,4% în iunie

Bucureştiul rămâne în continuare oraşul cu cei mai puţini şomeri, (2,57%). Cei mai mulţi şomeri există în judeţele Vaslui (unde rata şomajului este de aproape 14%) şi Mehedinţi (12,3%), urmate de Teleorman (12%), Dolj (11,3%), Ialomiţa (aproape 11%), Alba sau Covasna (10,8%).

07.07.2010, 23:22 34

Aproximativ 21.000 de şomeri au ieşit din statistici în lunaiunie, în timp ce ofertele de joburi postate de angajatori pesite-urile de recrutare online au scăzut cu peste 3.000 în ultimeledouă luni.

Specialiştii în resurse umane spun însă că locurile de muncă depe site-urile de recrutare nu sunt destinate persoanelor careprovin din rândul şomerilor, care sunt preponderent fără studiisuperioare.

"Singura explicaţie pentru scăderea ratei şomajului esteînceperea sezonului de joburi în străinătate, în special înagricultură, precum şi o revigorare a situaţiei economice astatelor din jur", susţine Oana Datki, country manager alConsulteam, care reprezintă pe piaţa locală gigantul Mercer, cuactivităţi în consultanţă în resurse umane.

Rata şomajului a scăzut în luna iunie la 7,44%, pentru cea de-atreia lună consecutiv în acest an, după ce în luna mai a fost de7,67%. În prezent, numărul total de şomeri din România este deaproximativ 681.000.

Pe de altă parte, numărul de locuri de muncă disponibile pesite-urile de recrutare a scăzut în lunile iulie şi iunie cu pânăla 3.000 faţă de luna mai, în condiţiile în care în prezent existăaproape 19.200 de anunţuri de joburi postate online de angajatori ,potrivit datelor centralizate de motorul de căutare Balaur.ro, carea analizat oferta de locuri de muncă de pe 27 de site-uri derecrutare. Motivul?

"Scăderea numărului de joburi de pe site-urile de recrutare seexplică prin faptul că majoritatea companiilor şi-au îngheţatbugetele de recrutare, deşi toţi angajatorii sunt conştienţi defaptul că la un moment dat vor avea din nou nevoie de noi candidaţişi de o bază de date actualizată. Este posibil ca în aceastăperioadă să crească numărul de joburi temporare pentru industriilede sezon, cum este cea a berii, de exemplu", mai explică Datki.

2.000 de joburi în străinătate, disponibile pesite-urile de recrutare

După trei luni în care numărul joburilor oferite pentru româniicare vor să lucreze în străinătate a scăzut, în luna iulie s-aînregistrat o creştere cu aproape 20% a anunţurilor postate deangajatori, de la aproape 1.650 de anunţuri în luna iunie. Astfel,în prezent există aproape 2.000 de joburi disponibile pentruromânii care vor să lucreze în străinătate, cele mai multe fiindoferite în ţări precum Grecia, Cipru, Germania, Italia sauFranţa.

În Bucureşti există în continuare cel mai scăzut număr deşomeri, întrucât rata şomajului înregistrată a fost de numai 2,57%la jumătatea anului. De altfel, în Capitală există în prezent peste7.400 de anunţuri de locuri de muncă pe site-urile de recrutare,acesta fiind oraşul cu cele mai multe oferte de joburi la mia delocuitori - 3,86.

Cei mai mulţi şomeri există în continuare în judeţele Vaslui(unde rata şomajului este de aproape 14%) şi Mehedinţi (12,3%),urmate de Teleorman (12%), Dolj (11,3%), Ialomiţa (aproape 11%),Alba sau Covasna (10,8%).

La nivel european, rata şomajului din statele membre ale UniuniiEuropene a stagnat în luna mai faţă de aprilie, la 10%, respectiv9,6%, potrivit informaţiilor publicate de Eurostat, agenţia destatistică a Uniunii. Astfel, circa 23 de milioane de persoane dinstatele membre ale Uniunii nu aveau un loc de muncă în mai, dincare aproape 16 milioane erau cetăţeni ai zonei euro.

Cele mai mari rate ale şomajului sunt întâlnite în Spania(19,9%) şi în Letonia (20%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO