Eveniment

Silvia Ghelan, una dintre cele mai mari actriţe ale teatrului românesc a decedat la vârsta de 95 de ani

Silvia Ghelan, una dintre cele mai mari actriţe ale...

Autor: Vasile Magradean

18.03.2019, 13:55 22469

Fosta actriţă a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Silvia Ghelan, a decedat la 95 de ani, după o lungă şi grea suferinţă, aceasta având o îndelungată carieră pe scenele de teatru sau pe platourile de filmare. În anul 2013 a primit decoraţia regală ”Nihil Sine Deo”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Teatrului Naţional Cluj-Napoca transmis, luni, Silvia Ghelan a fost o actriţă de o uluitoare complexitate care a abordat roluri din cele mai diferite categorii, rezolvate printr-o extraordinară gamă de mijloace.

„Duminică s-a stins din viaţă, după o lungă şi grea suferinţă, la vârsta de 95 de ani, marea actriţă Silvia Ghelan, emblemă a teatrului românesc, Doamna Teatrului Naţional din Cluj. Actriţă de o uluitoare complexitate, ea a abordat roluri din cele mai diferite categorii, rezolvate printr-o extraordinară gamă de mijloace. A întrupat pe scenă personaje devenite memorabile în interpretarea ei, printre care Wanda în Gaiţele de Al. Kiriţescu, Vidra în Răzvan şi Vidra de B.P. Hasdeu, Mona în Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Anisia în Puterea întunericului de L.N. Tolstoi, Claire Zachanassian în Vizita bătrânei doamne de Fr. Dürrenmatt, Doamna din Cameristele de Jean Genêt, Regina Gianelli în Regina Mamă de Manlio Santanelli”, se arată în documentul citat.

Fosta actriţă a lucrat sub bagheta unor mari regizori, o colaborare de excepţie fiind aceea cu Vlad Mugur sub a cărui direcţie de scenă a realizat personaje remarcabile precum Clitemnestra în Ifigenia în Aulis de Euripide, Silvia în Visul de D.R.Popescu, Cesonia în Caligula de Albert Camus sau Olga în Trei surori de A.P. Cehov.

”În cariera sa, actriţa Silvia Ghelan a realizat personaje şi în trei filme: Serata, Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu şi Întunericul alb”, se mai arată în comunicat.

Silvia Ghelan s-a născut în 25 octombrie 1924 la Cluj şi a debutat pe scena Naţionalului clujean în anul 1949.

În anul 2013 a primit decoraţia regală ”Nihil Sine Deo”. (Vas

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO