Eveniment

Singurul sector unde zăpada este un plus: agricultura, dar atenţie la ger

Autor: Gabriel Razi

14.02.2012, 00:02 222

Ninsorile abundente ce paralizează economia românească de câteva săptămâni sunt un ajutor nesperat pentru agricultură după seceta din toamna trecută, spune Culiţă Tărâţă, proprietar al TCE 3 Brazi, unul dintre cei mai mari producători agricoli de pe piaţa locală.

"Zăpada este în mod normal aur pentru agricultură. În pământ este «o mare sete» de apă pentru că nu s-a com­pletat încă deficitul de apă din sol", spune Tărâţă, care exploa­tează 58.000 ha de teren în Insula Mare a Brăilei. Agri­cultorul explică însă că viscolul din prezent este peri­culos pentru producţiile viitoare de grâu şi orz, în condiţiile în care vântul puternic reduce stratul de zăpadă la jumătate faţă de nivelul optim din această perioadă.

"Din ce am văzut până acum pe teren pe mari suprafeţe din partea de sud a ţării a rămas un strat de 4-5 centimetri de zăpadă. Este foarte periculos, în condiţiile unor temperaturi şi de minus 27 de grade. Nu vreau să fac în acest moment estimări în legătură cu pierderile, însă îmi este foarte teamă pentru grâu şi pentru orz." Producătorii agricoli au anunţat la sfârşitul anului trecut că se aşteaptă să aibă în acest an recolte în scădere ca urmare a secetei şi a iernii târzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO