Eveniment

Sistemul de pensii s-ar putea "sprijini" pe cinci piloni, in loc de trei

Sistemul de pensii s-ar putea "sprijini" pe cinci piloni, in loc de trei

Mihai Seitan, presedintele CNPAS: Pe langa cei trei piloni despre care s-a discutat pana acum, vor mai aparea Pilonul IV si Pilonul V. Momentan, sunt discutii politice in legatura cu infiintarea acestora.

25.10.2006, 18:23 8

Sistemul de pensii din Romania ar putea fi extins de la trei la cinci piloni, prin infiintarea a doua noi forme de gestionare a contributiilor, administrate privat, a declarat presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan.
"Pe langa cei trei piloni despre care s-a discutat pana acum, vor mai aparea Pilonul IV si Pilonul V. Momentan, sunt discutii politice in legatura cu infiintarea acestora", a spus Seitan, prezent la Forumul Sud-Est European organizat de Euromoney in Croatia, la Dubrovnik.
Seitan a precizat ca Pilonul IV va fi bazat pe un fond special, administrat privat.
"Probabil va fi organizata o licitatie internationala pentru selectarea administratorului fondului. Acesta va administra active constituite din doua componente. Pe de o parte, este vorba de actiuni ale statului la diferite firme. A doua sursa va fi reprezentata de sume in numerar, provenite din privatizari", a afirmat presedintele CNPAS. El a explicat ca, prin infiintarea acestui pilon, pensionarii din sistemul public vor beneficia de sume suplimentare, care li se vor plati pe langa cele aferente pensiilor. "Pensionarii vor primi o suma fixa, indiferent de ce pensie au. Exista doua variante pentru acordarea acestei sume, lunar sau trimestrial. Acest sistem reprezinta o reparatie morala. Totusi, celor cu pensii care depasesc un anumit plafon, de peste 20 de mil. de lei vechi (2.000 RON- n.r.), probabil nu le va fi acordata aceasta suma", a precizat Seitan.
El a mentionat ca vor beneficia de aceste sume toti pensionarii cuprinsi, in prezent, in sistemul public de pensii, precum si cei in varsta de peste 52 de ani, care se vor pensiona in urmatorii ani si nu mai sunt eligibili pentru Pilonul II sau Pilonul III.
"Proiectul de lege pentru acest pilon exista, asteptam decizia la nivelul Guvernului. La 1 ianuarie 2008, este posibil ca acest fond sa inceapa sa opereze. Va functiona ca un fond de investitii", a spus Seitan.
Referindu-se la Pilonul V, presedintele CNPAS a precizat ca se bazeaza pe economiile individuale, modificarea constand in faptul ca asigurarile de viata platite sub forma de pensie vor fi deductibile.
Seitan a mai spus ca, in prezent, exista circa 100.000-150.000 de conturi de pensii private prin asigurari, dar fara deductibilitati, si a estimat ca dupa introducerea Pilonului V numarul acestora ar putea depasi un milion, in termen de zece ani.
Reforma sistemului de pensii are in vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale, prin sistemul public de pensii.
Programul prevede doua etape, si anume, pensiile obligatorii administrate privat, asa-numitul Pilon II, si pensiile private facultative - Pilonul III.
Seitan a reafirmat ca fondurile de pensii facultative vor incepe sa functioneze cel mai probabil la 1 ianuarie 2007, iar fondurile de pensii administrate privat ar putea deveni functionale la mijlocul anului viitor.
El a estimat ca valoarea totala a fondurilor administrate prin Pilonul II ar putea ajunge in urmatorii zece ani la 20 de miliarde de euro, suma prognozata pentru Pilonul III fiind de zece miliarde de euro.
In ceea ce priveste Pilonii IV si V, oficialul CNPAS a estimat sume de sase miliarde de euro si, respectiv, patru-cinci miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels