Eveniment

Sistemul financiar trebuie reformat, contribuabilii nu il vor mai salva inca o data

31.03.2010, 10:54 17

Criza actuala a plecat chiar din inima siste¬mului financiarglobal - din zona finantarilor ipotecare din Statele Unite aleAmericii si nu dintr-un stat emergent, asa cum ar fi fost deasteptat - a subliniat seful FMI, aratand ca una din lectiile carear trebui intelese este regle¬mentarea si supraveghereabancara.

"Nu vom avea o economie mai buna, care sa produca mai multa avutiesi sa o distribuie mai bine, fara o mai buna reglementare sisupraveghere in sistemele financiare." Strauss-Kahn a explicat caguvernele au intervenit pentru a salva bancile plecand de lagandirea ca functionarea economiilor este strans legata de banci,iar oamenii isi tin banii in banci.

"Daca o asemenea criza financiara mai are loc in urmatorii 2-5-10ani, si ar fi ridicol sa credem ca nu vom mai avea, chiar daca nuuna identica, va fi foarte dificil guvernelor sa le mai cearacontribuabililor sa plateasca din nou pentru banci", a spusStrauss-Kahn. Seful FMI sustine crearea unui fond special lanivelul sistemului bancar, care sa fie alimentat prin contributiiplatite de banci in functie de riscurile asumate. "Vom pune un felde taxa bancilor, pentru a descuraja comportamentele prea riscantesi ca sa evitam situatii in care contribuabilii sa mai fie nevoitisa sustina sectorul financiar."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO