Eveniment

SIVECO explica intarzierea softului pentru APIA

23.10.2007, 19:35 14

Oficialii companiei SIVECO, care a conceput softul pentru sistemul IT al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si care a fost acuzata de utilizatori ca produsul ei a intarziat finalizarea proiectului, spun ca softul va fi functional in termenii stabiliti, astfel ca nu se va pune problema activarii clauzei de salvgardare din aceasta cauza.
Proiectul trebuia finalizat pana la sfarsitul lunii august, dar termenul a fost prelungit pana la sfarsitul acestei luni. Intarzierile au avut loc si din cauza personalului nespecializat, dar si a cerintelor APIA venite pe parcursul desfasurarii proiectului, spun reprezentantii companiei.
"Pana la 9 noiembrie softul trebuie sa fie devina functional. Pana acum s-a realizat identificarea parcelelor si inregistrarea fermierilor, iar Sistemul Integrat de Administrare si Control este in curs de finalizare, in conditiile in care modulul de calcul si autorizare a platilor este in stadiul de testare, termenul final fiind 30 octombrie", a declarat Gabriel Lospa, manager de proiect al SIVECO.
Comisia Europeana a acordat Romaniei un ragaz pana pe 9 noiembrie pentru a corecta deficientele din sistemul de plati din agricultura, in caz contrar autoritatile riscand sa se confrunte cu reducerea cu 25% a fondurilor europene pentru subventionarea acestui sector, adica 110 mil. euro din totalul de 440 mil. euro.
"Fiecare persoana reactioneaza diferit, pentru ca nu toti sunt pregatiti din punct de vedere al utilizarii calculatorului. Din punct de vedere tehnic nu au fost erori in sistem. Au fost opriri programate, pentru ca erau necesare instalarile de versiuni noi, pentru ca aparea un nou modul", explica Lospa. El a adaugat ca APIA s-a confruntat cu inadvertente in ceea ce priveste declaratiile fermierilor si realitatea gasita in teren in urma controalelor.
"In plus, au aparut observatii si cerinte noi din partea Comisiei Europene, cum ar fi modificarile realizarii procedurilor de autorizare a platilor care au aparut abia luna aceasta. Prelungirea contractului a fost facuta de comun acord cu APIA, pentru ca au aparut aceste schimbari in derularea activitatilor. Toata lumea a fost constienta ca au fost necesare anumite modificari de termen", a spus Lospa.
In opinia sa, Romania, care prezinta cea mai mare faramitare a teritoriului si a proprietatii dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, a avut la dispozitie cea mai scurta perioada de realizare si implementare a sistemului integrat (un an si jumatate), in conditiile in care Polonia si Grecia au avut la dispozitie trei ani, iar Cehia doi ani si jumatate.
In momentul de fata sunt gestionati 1,89 milioane de fermieri, dintre care 1,23 milioane au depus cereri de subventii pentru anul acesta.
APIA nu poate sa inceapa sa faca plati din fonduri europene catre fermieri inainte de finalizarea proiectului si, conform companiei care s-a ocupat de softul pentru agricultura, ramane de vazut daca partea de control in teren va fi finalizata in termenii stabiliti, lucru care tine in totalitate de APIA.
Pana la inchiderea editiei, reprezentantii APIA nu au facut niciun comentariu cu privire la stadiul proiectului derulat in colaborare cu Siveco.

BM: Angajarea in agricultura ramane ridicata

Angajarea in agricultura a scazut sub 20% din totalul fortei de munca in cele mai noi state membre ale UE, dar nivelul actual al acesteia ramane mai ridicat in Romania (32%), potrivit celui mai recent raport privind dezvoltarea mondiala, realizat de Banca Mondiala (BM). "In cele mai multe tari ale lumii, activitatile agricole genereaza circa 50 pana la 70% din venituri in zonele rurale. De asemenea, acestea raman o sursa semnificativa de venit pentru Romania rurala, ajungand la putin peste 40%", mentioneaza raportul. Analistii BM apreciaza ca stimularea crearii de asociatii agricole reprezinta principalul mijloc prin care se poate imbunatati performanta in sectorul agricol. Potrivit raportului, Romania are o structura fermiera bipolara in care fermele mari competitive coexista cu cele mici aflate la limita subzistentei. Spre comparatie, 9 din 10 producatori francezi apartin cel putin unei cooperative. "Stimularea participarii fermelor mici la organizatii ale producatorilor va constitui elementul major pentru imbunatatirea performantelor lor", spun analistii BM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO