Eveniment

Socuri in serie pentru guvernul Boc; economia sta mai rau decat se credea

Socuri in serie pentru guvernul Boc
11.01.2009, 19:46 32

Derapajul dincolo de asteptari al deficitului bugetar, prabusirea leului la minime istorice, scaderea exporturilor, criza gazelor naturale si instabilitatea politica marcheaza in mod nefast inceputul de mandat al guvernului Boc pe fondul unor evenimente fara precedent: cursul leu/euro a sarit peste pragul istoric de 4,2, deficitul bugetar pe 2008 a ajuns la 4,5% din PIB, iar Rusia a oprit furnizarea de gaze in toata Europa.

Anul 2008 s-a incheiat cu un deficit record al bugetului consolidat, de 4,5% din PIB conform metodologiei romanesti, respectiv de 5,2% din PIB dupa metodologia folosita de Comisia Europeana, au declarat pentru ZF surse din Finante. Acestea afirma ca amploarea dezechilibrului a fost determinata in principal de scaderea dramatica a incasarilor pe final de an si ca este putin probabil sa apara modificari pana pe 15 ianuarie, cand se incheie practic executia bugetara pe 2008.
Premierul Emil Boc afirma ca in aceste conditii tinta de deficit de 1,7% din PIB anuntata de guvern pentru anul acesta este sub semnul intrebarii. In acelasi timp, el a anuntat ca in 2008 cresterea economica a fost de 7,9% din PIB, sub prognozele din toamna.
"Cand am spus de un deficit de 1,7%, aveam in vedere ceea ce guvernantii ne spuneau la acel moment ca avem pe anul 2008: un deficit bugetar de 3%. Acelea erau datele. Din nefericire, in acest moment avem un deficit bugetar care depaseste 5% pe anul 2008, in conditiile in care am avut o crestere de 7,9%", a declarat Boc la postul public de televiziune.
Cat priveste acoperirea deficitului, Boc spune ca trebuie gasita o solutie, insa nu a fost decisa, guvernul avand mai multe alternative, dintre care nu este exclus un acord cu FMI.
Efortul finantarii deficitului integral de pe piata locala nu face decat sa accentueze presiunile de depreciere a leului, cursul depasind vineri in premiera pragul de 4,2 lei pentru un euro. Acest nivel de curs este considerat de BCR, cea mai mare banca de pe piata, drept un indicator de alarma de la care incepe o crestere vizibila a ratei de default la creditele in euro. Aproape 33% din cititorii ZF participanti la un sondaj pe zf.ro estimeaza ca ianuarie se va incheia cu un curs de 4,20-4,30 lei/euro. Pana acum, singura reactie a guvernatorului Mugur Isarescu la deprecierea accelerata a leului a fost o intrebare retorica: "Vi se pare mult?". Niciun analist nu indraznea pana acum sa avanseze o prognoza oficiala de curs de peste 4,2 lei/euro.
Deprecierea abrupta a euro nu mai ajuta exporturile Romaniei concentrate pe o piata a Uniunii Europene lovita din plin de recesiune: in noiembrie incasarile au scazut cu aproape 10% in euro fata de aceeasi luna din 2007, ceea ce afecteaza ritmul de ajustare a deficitului comercial, desi au scazut si importurile cu 17%.
Ca si cand agravarea dezechilibrelor macroeconomice n-ar fi fost de-ajuns, Romania a intrat saptamana trecuta in situatie de urgenta dupa ce Rusia a sistat livrarea gazelor naturale catre toata Europa, in conditiile in care gazul rusesc acopera o treime din consumul national anual.
In timp ce factorii de presiune asupra economiei se acumuleaza de la o saptamana la alta, guvernul Boc nici nu functioneaza la capacitate atat timp cat nu s-a incheiat nici numirea secretarilor de stat. In acelasi timp, numirea unui secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor a starnit deja o disputa intre seful PSD, Mircea Geoana, si premierul Emil Boc.
Pe de alta parte, in incercarea de a semnaliza un efort de rationalizare a cheltuielilor publice, executivul a suferit o puternica lovitura de imagine in urma adoptarii ordonantei de urgenta care interzice cumularea pensiilor cu salariile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO