Eveniment

Spania, Norvegia şi Irlanda intenţionează să recunoască în mod oficial statul Palestina

Spania, Norvegia şi Irlanda intenţionează să...

Autor: Andreea Tobias

22.05.2024, 16:22 108

Statutul de stat palestinian a fost recunoscut de peste 130 din cele 193 de state membre ale ONU, potrivit Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

„Astăzi, Irlanda, Norvegia şi Spania anunţă că recunosc statul Palestina. Fiecare dintre noi va întreprinde acum toate măsurile naţionale necesare pentru a pune în aplicare această decizie", a declarat premierul irlandez Simon Harris într-o conferinţă de presă la Dublin.

Măsura va intra în vigoare în toate cele trei ţări la 28 mai, a declarat ministrul irlandez de externe Micheál Martin.

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a spus că războiul din Gaza „a arătat clar că obţinerea păcii şi a stabilităţii trebuie să fie preconizată de rezolvarea problemei palestiniene".

„În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morţi şi răniţi, trebuie să menţinem în viaţă singura alternativă care oferă o soluţie politică atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni: Două state, care să trăiască unul lângă altul, în pace şi securitate", a declarat Støre.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat: „Vom recunoaşte statul palestinian pentru pace, coerenţă şi justiţie".

„Această recunoaştere nu este împotriva poporului israelian şi cu siguranţă nu este împotriva evreilor. Nu este în favoarea Hamas. Este în favoarea coexistenţei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24