Eveniment

Sprijin bugetar pentru Michelin, nu si pentru Alexandrion

18.05.2004, 00:00 16

Guvernul va aloca 1,5 milioane de euro pentru acoperirea costurilor racordarii fabricii Michelin la reteaua electrica. Executivul a respins insa propunerea Ministerului Economiei de a finanta o parte a cheltuielilor de organizare a reprezentantei comerciale pe care Alexandrion Group a deschis-o la Beijing.
Potrivit unor surse din cadrul Ministerul Economiei si Comertului, citate de Mediafax, guvernul va finanta in totalitate costurile aferente racordarii fabricii Michelin de la Zalau la reteaua de electricitate, estimate la aproximativ 1,5 milioane euro.
Michelin Romania si-a propus, pentru acest an, printre alte proiecte, sa construiasca, la Zalau, o fabrica moderna pentru productia cordului metalic de anvelope.  Pentru unitatea de la Zalau, Michelin va aloca esalonat, in urmatorii trei ani, circa 25 de milioane euro. Unitatea va deveni operationala spre sfarsitul anului, dar proiectul va fi definitivat la inceputul anului 2007.
Sursele citate au precizat ca, in negocierile cu institutiile implicate, investitorul a solicitat ca racordarea fabricii la reteaua locala de electricitate sa fie realizata pe cheltuiala partii romane. Solicitarea a fost acceptata, iar conectarea fabricii la reteaua de alimentare cu energie electrica va fi realizata prin marirea capacitatii de distributie a retelelor electrice din zona orasului Zalau si pe baza imprumuturilor contractate in acest scop de Electrica.
Autoritatile romane au promis sprijin si reprezentantilor producatorului de sticla francez Saint Gobain care va construi o fabrica la Calarasi, investitie care depaseste 100 de milioane de euro. Sprijinul se va concretiza in proiecte de infrastructura, care se refera la investitii in retelele de gaze, electricitate si cai ferate, la care se va adauga suportul comunitatii locale in ceea ce priveste infrastructura locala.
Ministerul Economiei a propus guvernului sa finanteze in proportie de 45% cheltuielile de organizare si functionare a reprezentantei comerciale pe care Alexandrion a deschis-o la Beijing  la inceputul acestui an, pentru promovarea ofertei de bauturi alcoolice romanesti pe baza de distilat de vin, realizate din productia proprie a societatii.
Purtatorul de cuvant al guvernului, Despinea Neagoe, a declarat ca Executivul a respins aceasta initiativa. "Desi a existat o astfel de initiativa, ea a fost respinsa in ultima sedinta a guvernului", a spus Neagoe.
Potrivit propunerii MEC, valoarea totala a cheltuielilor de organizare si functionare a reprezentantei comerciale se ridica la 37.755 euro, din care 16.998 euro urmau sa fie asigurate de la bugetul de stat.
De o astfel de facilitate a beneficiat anul trecut producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti, pentru reprezentantele de la Chisinau si Moscova. Potrivit unor hotarari aprobate de Executiv, cheltuielile de organizare si functionare pe o perioada de un an a celor doua reprezentante comerciale, in valoare totala de 13.267 euro, respectiv de 49.674 euro, vor fi finantate, in proportie de 45%, din fonduri bugetare. Actul normativ prevede ca sumele sunt destinate echiparii birourilor, precum si inregistrarii reprezentantelor comerciale, obtinerii permiselor de munca, achitarii costurilor de telefonie, fax, internet, chirie, utilitati si transport al personalului roman. Decontarea cotei de 45% din cheltuielile efectuate de reprezentantele comerciale se va efectua trimestrial de catre Ministerul Economiei si Comertului, pe baza documentelor justificative prezentate de Sicomed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO