Eveniment

SRI nu dă informaţii autorităţilor locale pentru că nu au certificate ORNISS

SRI nu dă informaţii autorităţilor locale pentru că nu au certificate ORNISS

Foto Silviu Matei

Autor: Liviu Dadacus

19.09.2012, 00:04 524

Directorul SRI George Maior a declarat marţi după ce a prezentat Raportul privind activitatea instituţiei pe 2011 Comisiei parlamentare de control că autorităţile locale nu pot fi informate de SRI din cauza faptului că preşedinţii de CJ şi prefecţii nu solicită certificate ORNISS.

ORNISS - Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat este o agenţie de stat înfiinţată în 2004 la solicitarea NATO care, printre altele, aprobă eliberarea certificatelor de securitate pentru acces la informaţii naţionale clasificate.

"Aici (în ceea ce priveşte informarea autorităţilor locale - n.red.) avem o problemă persistentă - faptul că la nivelul preşedinţilor de consilii judeţene sau al prefecţilor nu se solicită eliberarea acestor certificate ORNISS astfel încât sunt şi situaţii mai delicate din acest punct de vedere, când autorităţile locale pur şi simplu nu pot fi informate datorită lipsei acestor documente", a spus Maior. El a precizat că în 2011 au fost transmise autorităţilor locale în jur de 2.000 de informări.

George Maior a mai declarat că anul trecut 58% din informările SRI au fost transmise Guvernului şi doar 28% preşedintelui. "Am evidenţiat faptul că majoritatea informărilor noastre au fost transmise Guvernului, în principal 58% din aceste informări au fost transmise Guvernului şi 28-29% preşedintelui, având în vedere faptul că anul 2011 s-a caracterizat şi din punct de vedere al securităţii naţionale prin efectele acestei crize economice şi financiare, Guvernul având îndatorirea principală şi misiunea de a solicita informaţie, de a consuma informaţie pe aceste chestiuni", a spus Maior. El a precizat că în 2011 au fost transmise şi autorităţilor locale foarte multe informări, în jur de 2.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO