Eveniment

Stagnare pe piaţa muncii: angajatorii nu mai anunţă noi recrutări până la finalul acestui an şi anticipează un început de 2014 mai rău

Stagnare pe piaţa muncii: angajatorii nu mai anunţă...

Autor: Corina Mirea

10.09.2013, 21:49 746

Un procent de 12% dintre angajatorii de pe plan local spun că până la finalul acestui an nu mai au de gând să îşi crească efectivul de personal, procentul fiind similar cu cel al companiilor care în următoarele trei luni îşi vor reduce organigramele.

În acelaşi timp, 74% dintre angajatori rămân rezervaţi şi susţin că în perioada octombrie-decembrie nu vor face recrutări, dar nici nu au în plan restructurări de personal, arată cel mai recent studiu al ManpowerGroup România, una dintre cele mai mari firme de recrutare şi muncă temporară de pe piaţa locală.

„Rezultatul studiului pentru acest trimestru nu este foarte surprinzător, ştiind că mediul economic rămâne incert şi nivelul investiţiilor străine în România a scăzut în 2013 comparativ cu anii trecuţi. Pericolul major pentru piaţa muncii rămâne însă orizontul pe termen mediu şi lung. Aceiaşi factori cunoscuţi deja de câţiva ani fac din piaţa muncii locale o bombă cu ceas – emigraţia, sporul natural negativ, îmbătrânirea accelerată a populaţiei, raportul angajaţi-pensionari, subfinanţarea învăţământului şi, mai nou, şomajul în rândul tinerilor“, este de părere Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România, companie cu afaceri de peste 37 milioane de euro în 2012 (în creştere cu 40% faţă de anul anterior).

Studiul realizat de Manpower în perioada 18 - 31 iulie 2013, pe un eşantion de 625 de angajatori de pe piaţa locală, foloseşte drept indicator pentru stabilirea oportunităţilor de angajare previziunea netă - calculată ca diferenţă între procentul de companii care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de companii care prevăd o scădere a numărului de angajaţi în fiecare trimestru al anului. Prin urmare, pentru perioada octombrie – decembrie a acestui an, previziunea netă de angajare de pe plan local este de 0%.

Dintr-un total de zece sectoare de activitate analizate de Manpower, patru anunţă creşteri de personal cuprinse între 4% şi 15% pentru finalul anului, cele mai multe angajări fiind aşteptate în industria prelu­cră­toare. Perspectivele de angajare în domeniile de activitate care anunţă recrutări rămân însă la nivelul celor din trimestrul trecut sau chiar înregistrează scă­deri. Astfel, previziunea netă din industria prelucră­toare rămâne similară celei din perioada iulie - septembrie (Ă15%), în timp ce în administraţia publică şi servicii sociale aceasta scade cu 8%, până la Ă4%.

„Observăm o reticenţă a angajatorilor faţă de recrutare, atitudine caracteristică lipsei de siguranţă pe care o simt aceştia faţă de climatul economic. Pe de-o parte, cifrele indică faptul că cei care îşi caută un loc de muncă în anumite industrii pot întâmpina dificultăţi în ceea ce priveşte oferta de joburi, însă în ciuda planurilor de angajare relativ negative, vedem că trei sferturi dintre angajatori intenţionează să îşi menţină efectivele de personal. Acest lucru poate indica faptul că piaţa muncii din România a atins un nivel de stabilitate“, a mai spus Valentin Petrof.

Pe de altă parte, cele mai pesimiste previziuni vizavi de forţa de muncă vin din turism (hoteluri şi restaurante), unde angajatorii anticipează o reducere semnificativă a personalului cu o previziune netă de -15%. De asemenea, previziuni nete de angajare în termeni negativi (de -10%) au  şi angajatorii din construcţii şi energie electrică, gaze şi apă.

Sectorul de transport, depozitare şi comunicaţii este singurul care până la finalul  anului nu mai anunţă nici o schimbare din punctul de vedere al forţei de muncă, previziunea netă de angajare fiind de 0%.

„Din punctul nostru de vedere, următoarele trei luni vor aduce şi mai multe angajări, ca urmare a perioadei de sărbători şi a promoţiilor pe care le anunţă unii retaileri (în special în online, de unde am avut întotdeauna creşteri). Până la finalul anului cred că vom creşte numărul de angajaţi cu 1 - 3%, deja am mai cumpărat maşini şi avem nevoie de şoferi. Sigur că în ultimele luni am avut şi clienţi din zone care au suferit (construcţii, imobiliare) şi unde am înregistrat scăderi, dar şi altele care au compensat sau chiar au depăşit pierderile“, a spus Adrian Mihai, unul dintre acţionarii firmei de curierat FAN Courirer, cu afaceri de 55 de milioane de euro anul trecut şi peste 1.000 de angajaţi. El precizează însă că începutul anului viitor este incert, având în vedere că în perioada ianuarie - martie afacerile scad, ca urmare a cererii reduse din partea clienţilor.

La nivel naţional, cele mai multe angajări sunt anunţate de companiile din Vestul ţării, previziunea netă pentru această zonă fiind de Ă12%. Pe de altă parte, în Sud-Vestul României se aşteaptă o scădere a forţei de muncă de 10%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO