Eveniment

Statul limitează despăgubirile pe case naţionalizate la 15% din valoare

Statul limitează despăgubirile pe case naţionalizate la 15% din valoare

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Dorina Danielescu.

Autor: Ioan Dornescu

12.04.2012, 00:04 1339

Despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10 şi 12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 de zile.

"Atât îşi permite statul să aloce", a declarat, la Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Dorina Danielescu.

Modificările sunt avansate de Guvern într-un proiect de le­ge, care urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulte­rior, transmis Parlamentului. Modificările sunt avansate de Gu­vern după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut României ca în termen de 18 luni să adopte o nouă lege pentru despăgubirile legate de imobilele naţio­na­li­zate în co­mu­nism, termen care expiră în luna iulie a acestui an.

Motivele care au stat la baza elaborării proiectului de lege care limitează despăgubirile pentru foştii proprietari la 15% din valoarea de piaţă a imo­bi­lelor "vor fi explicate în de­ta­liu", a declarat la rândul său Leo­nard Orban, mi­nistrul afa­cerilor europene.

"Vorbim de un proiect de lege în primă lectură şi după ace­ea vom vedea ce rezultă (...). Vor fi expli­cate în detaliu mo­tivele pentru care s-a ajuns la o ase­menea situaţie. Este vorba de câteva consi­derente, dar nu aş vrea să intru în detalii, ne­fi­ind eu specialistul pe acest do­meniu", a spus Orban.

Titlurile de despă­gu­bire sunt certificate emise de Comi­sia Centrală pentru Stabilirea Des­păgubirilor, în nu­me­le sta­tului, care încorporează drep­turile de creanţă ale deţi­nătorilor asu­pra statului român cores­punzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate în prezent doar prin con­versie în ac­ţiuni emise de Fondul Pro­prietatea, întrucât în iu­nie 2010 Gu­vernul a suspendat pentru doi ani preschimbarea în titluri de plată.

Anterior, persoanele ale căror imobile au fost naţio­nali­za­te puteau primi despăgubiri băneşti în numerar, în limita sumei de 500.000 lei, iar dacă despăgubirea cuvenită depăşea acest cuantum, diferenţa era acoperită cu acţiuni la Fondul Pro­prietatea.

În prezent, statul mai deţine, prin Ministerul Finanţelor, doar 2,66% din acţiunile Fondului Proprietatea, în­să mai poate acorda despăgubiri doar de 0,04% din titlurile FP. Un pachet reprezentând 2,62% din acţiunile Fondului este blocat la Depozitatul Central deoarece statul a subscris ti­tlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO