Eveniment

Statul nu are 10 mil. euro pentru producatorii de legume si fructe

08.11.2009, 23:14 26

Producatorii de legume si fructe trebuie sa primeasca de la statsubventii in valoare de circa 40 mil. lei (10 mil. euro), darMinisterul Agriculturii a intrerupt finantarea din lipsa defonduri, asa cum s-a intamplat si in cazul crescatorilor deanimale, spun fermierii.
Pentru acest an, sectorului legume-fructe ii era alocat un buget de60 mil. lei (14,3 mil. euro) pentru prelucrarea industriala aproduselor, depozitare, ambalaje sau suport la energia consumata insere, dar autoritatile nu au putut plati decat 30% din buget, adica20 mil. lei (4,8 mil. euro).
"Ne-au spus (autoritatile - n.r.) ca nu mai sunt bani. Fermieriistiind ca vor primi aceste sume s-au angajat in cheltuieli pentruculturile de anul viitor, iar acum, cand au venit termenele deplata de la furnizorii de seminte, pesticide, ingrasaminte si-audat seama ca nu au de unde sa plateasca pentru ca de la stat nu maiprimesc nimic. Suntem dispusi sa apelam si la credite 3-4 luni,pana cand ministerul isi va plati datoriile, pentru ca nu avem altaalternativa, dar asta inseamna sa primim garantii de la Fondul deGarantare a Creditului Rural (FGCR) pentru ca altfel bancile nu nefinanteaza", a declarat pentru ZF Aurel Tanase, presedinteleOrganizatiei Nationale Interprofesionale Prodcom legume-fructe,care cuprinde o suprafata de 9.000 ha si realizeaza peste 500.000de tone de legume si fructe proaspete si conservate.
La sfarsitul lunii trecute, crescatorii de oi si vaci au protestatin fata Ministerului de Finante, celui al Agriculturii si in fataPalatului Cotroceni pentru a primi subventia pe cap de animal decirca 44 lei, iar Gu-vernul a propus ca banii sa se aloce printr-uncredit bancar, a carui dobanda o vor suporta fermierii. Sectorullegume-fructe a fost "ocolit", iar acum fermierii spun ca efectulva fi "cresterea preturilor la produse pentru acoperireacheltuielilor sau mai rau, renuntarea producatorilor la marisuprafete destinate legumelor si fructelor".
In Romania sunt circa 200.000 ha destinate legumelor si 170.000 hade livezi, dar multe suprafete sunt necultivate sau folosite pentruautoconsum. Din acestea, aproximativ 9.000 ha sunt exploatatepentru industrializare, produsele fiind trimise in piete sau marilemagazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO