Eveniment

Statul poate cere si dupa 10 ani TVA persoanelor fizice care au vandut case noi

22.12.2008, 19:13 65

Tranzactiile imobiliare de natura comerciala realizate de persoanele fizice in ultimii ani sunt o sursa de venituri la buget daca se aplica legea, statul avand posibilitatea de a solicita TVA de 19%, taxa la care este indreptatit, apreciaza consultantii firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen Consultanta Fiscala.

Una dintre masurile incluse in planul de guvernare stabileste perceperea TVA de 19% si la tranzactiile efectuate in scopuri comerciale de catre persoanele fizice, prevedere care exista in legislatie de foarte mult timp, potrivit consultantilor NNDKP, dar nu a fost aplicata.
Deputatul Robert Negoita, PSD, a mentionat in declaratia de avere 1.599 de apartamente in comuna Popesti-Leordeni, in ultimele 12 luni vanzand alte 578 de apartamente si locuri de parcare in Bucuresti si Voluntari.
"Prevederea ca orice activitate economica indiferent de cine este desfasurata este supusa taxarii exista in legislatia romaneasca inca de la implementarea TVA. Pentru specialisti legislatia nu a fost niciodata interpretabila in aceasta directie. Si nu numai pentru specialisti, chiar si pentru cei care erau in business. Dar a fost o modalitate de aplicare tacit asumata si de dezvoltatorii persoane fizice si in mare parte si de catre autoritati", a comentat pentru ZF Ana-Maria Miron, partner al NNDKP.
Orice persoana fizica care desfasoara acte de comert a caror valoare depaseste suma de 35.000 de euro trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA, conform Codului fiscal.
"Marea discutie a fost intotdeauna ce inseamna act de comert, aspect care nu este un subiect de cod fiscal, ci de drept comercial. Exista o intreaga doctrina referitoare la ce inseamna act de comert si juristii stiu aceste aspecte. Nu se poate spune ca este neclar si ca nu s-a stiut cum sa se aplice in practica. O persoana fizica care face 20 de apartamente sau 30 de vile pentru a le comercializa, in mod evident face un act de comert, nu face un act civil", au explicat consultantii NNDKP.
"Problema este ca a lipsit o procedura unitara la nivelul ANAF pentru a analiza de la caz la caz, a identifica situatiile care reprezinta sau nu acte de comert, pentru ca la nivelul Ministerului de Finante se stia foarte clar ca aceste tranzactii sunt impozabile", a completat Marius Ionescu, partner al NNDKP Consultanta Fiscala.
Totodata, Miron a explicat ca daca se va trece la actiune si se va aplica legislatia, toata lumea care a dezvoltat in ultima vreme astfel de afaceri este expusa. "Nu este vorba de retroactivitate, ci de aplicarea legii in cadrul termenului de prescriere a unui drept al statului asupra taxei la care era indreptatit. Or, in termeni reali, prescriptia in domeniul fiscal inceteaza dupa cinci ani si daca se dovedeste ca a fost vorba de evaziune fiscala, se poate merge pana la zece ani. Deci cel putin dintr-o perspectiva pur teoretica toata lumea care in ultimii ani a dezvoltat astfel de zone rezidentiale pe formula aceasta ar fi expusa", a spus Miron.
In prezent, piata imobiliara este aproape blocata, astfel ca, daca aplicarea masurii prevazute de programul de guvernare vizeaza numai urmatoarele tranzactii imobiliare care vor fi realizate de persoanele fizice in scop comercial, impactul bugetar nu va fi major, cel putin in 2009. O parte dintre masurile incluse in planul de guvernare vizeaza colectarea mai multor venituri la buget, ceea ce reflecta constientizarea faptului ca aceasta este problema, si nu neaparat legislatia fiscala ca atare.
Alina Timofti, partner in cadrul firmei, a aratat ca exista o serie de directii pe care planul de guvernare le are in vedere si care "merg mai degraba pe colectare si nu pe modificarea legislatiei fiscale" si a explicat ca in prezent exista "o multitudine de problematici fiscale aferente anumitor industrii pentru care, desi exista cadrul legislativ necesar, din diverse motive nu sunt acoperite in practica de control".
"Cu siguranta se poate lucra la partea de colectare, inclusiv incepand sa se aplice in practica legislatia in anumite zone unde nu s-a prea umblat pana acum, cum ar fi tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice, preturile de transfer si sediile permanente ale diverselor firme straine in Romania", spune Ionescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO