Eveniment

Statul rascumpara eurobondurile cu banii din privatizari

02.06.2008, 18:55 25

Ministerul Economiei si Finantelor va utiliza fondurile obtinute din privatizari pentru a rascumpara emisiunea de euro-obligatiuni de 600 mil. euro care ajunge la scadenta pe 26 iunie, potrivit unor surse din minister.
Initial, guvernul planificase o noua emisiune de euroobligatiuni de pana la un miliard de euro, prin care sa fie asigurate fondurile.
Proiectul a fost lansat la sfarsitul anului trecut, fiind selectati inclusiv administratorii, insa emisiunea nu a mai fost derulata, din cauza deteriorarii conditiilor de finantare pe pietele internationale.
"Ministerul Economiei si Finantelor considera ca o sursa lichida, certa si utilizabila imediat o reprezinta disponibilitatile de aproximativ un miliard de euro incasate din veniturile de privatizare. De altfel, din aceste fonduri s-au rascumparat si euroobligatiunile scadente in noiembrie 2005, in valoare de 300 milioane de euro", au afirmat sursele citate.
Ministrul finantelor Varujan Vosganian a anuntat inca de la inceputul lunii mai ca ia in considerare posibilitatea rascumpararii obligatiunilor din fondurile obtinute din privatizare, astfel ca nu exista o presiune pentru derularea unei noi emisiuni, avand in vedere conditiile neprielnice de pe pietele internationale.
Emisiunea de euroobligatiuni din 2001 a fost intermediata de Credit Suisse First Boston si J.P.Morgan, cu o dobanda de 10,625%. Printre colideri la subscrierea emisiunii s-au numarat Alpha Bank Romania, Deutsche Bank, ING Barings, iar printre co-manageri ABN Amro si Bank of Austria.
Conform legislatiei, sursele pentru rascumpararea emisiunii pot fi disponibilitatile soldului contului curent al trezoreriei statului sau imprumuturi guvernamentale, in baza OUG 64/2007 privind datoria publica, in cazul in care fondurile din contul curent sunt insuficiente.
"Urmare a crizei financiare declansate pe pietele financiare internationale, derivata din criza aparuta pe piata americana a creditului ipotecar cu grad ridicat de risc, conditiile de piata aferente unui imprumut suveran prin lansarea unei emisiuni de euroobligatiuni cu scadenta de zece ani s-au inrautatit, ajungandu-se astfel ca in luna martie randamentele totale probabile pentru noua emisiune sa ajunga la nivele situate in intervalul 6,55 - 6,60%", au aratat sursele citate.
In aprilie si mai s-a inregistrat o imbunatatire a conditiilor de piata, in special cele aferente emitentilor suverani, randamentul total indicat la 25 mai de catre administratorii desemnati pentru derularea emisiunii de euroobligatiuni cu maturitatea de 10 ani - UBS, Credit Suisse First Boston si Eurobank EFG - situandu-se la aproximativ 6,4%.
Sursele Mediafax afirma ca situatia curenta reprezinta o oportunitate atractiva pentru lansarea emisiunii de catre stat, sugerand totodata realizarea cat mai curand a unor intalniri cu investitorii, astfel incat, in cazul in care se obtine o reactie pozitiva sa poata fi lansata emisiunea de euroobligatiuni in perioada imediat urmatoare.
Insa, avand in vedere termenul scadent pentru rascumpararea euroobligatiunilor emise in 2001, statul nu va putea obtine la timp fondurile necesare, astfel ca Guvernul va fi nevoit sa gaseasca o alta sursa de finantare, au mentionat sursele citate.
Tinand cont ca prin OUG 113/2006 privind infiintarea Fondului National de Dezvoltare, sumele incasate din privatizare nu pot fi utilizate pentru rascumpararea unei parti a datoriei publice, MEF va solicita Guvernului sa aprobe un proiect de ordonanta de urgenta pentru a reglementa situatia, prin derogare de la aceasta interdictie.

Trezoreria cauta 718 mil. euro la bancile locale
Ministerul Economiei si Finantelor si-a planificat sa vanda luna aceasta obligatiuni pe piata interna in valoare de 2,6 miliarde de lei (718 milioane de euro), fata de un miliard de lei, in luna mai. Potrivit calendarului, statul va emite doua serii de certificate de trezorerie, cu maturitati de sase luni si un an. Ambele emsiuni au o valoare planificata de 800 de milioane de lei (221 de milioane de euro). Pe langa acestea, Trezoreria va mai emite doua serii de obligatiuni de tip benchmark, cu maturitati de trei si cinci ani, fiecare cu o valoare de 500 de milioane de lei (138 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO