Eveniment

Statul renunta la actiunea de aur la RomTelecom

14.01.2003, 00:00 54

Statul a renuntat la detinerea actiunii nominative de control la operatorul national de telefonie fixa RomTelecom, prin aprobarea de catre Guvern, in data de 18 decembrie 2002, a unui act normativ care prevede transformarea acesteia in actiune comuna.
Printr-o hotarare adoptata in data de 18 decembrie 2002, care completeaza HG 1.260/2002 privind aprobarea strategiei de privatizare a RomTelecom, Guvernul a aprobat "transformarea actiunii nominative de control in actiune comuna", aceasta prevedere facand obiectul unui articol nou. Conform aceluiasi articol, reprezentantii statului in cadrul organelor de conducere ale societatii sunt mandatati sa actioneze pentru modificarea in acest sens a actelor constitutive ale RomTelecom, in conformitate cu strategia de privatizare.
Totodata, un alt articol nou introdus stabileste ca "mandatul de privatizare acordat in conditiile prezentei hotarari va fi adus la indeplinire pana la data de 1 martie 2003".
"Actiunea nominativa de control conferea statului o serie de drepturi in privinta deciziilor privind activitatea operatorului national de telecomunicatii", a declarat pentru MEDIAFAX Radu Cernov, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Astfel, HG 450/1999 precizeaza ca actiunea nominativa de control asigura statului dreptul de a numi in Consiliul de Adminstratie 1-2 reprezentanti, posibilitatea de a se opune, in AGA sau CA, luarii deciziilor care privesc gajarea sau ipotecarea activelor, dizolvarea si lichidarea in conformitate cu prevederile legii 31/1990 privind societatile comerciale. De asemenea, statul are dreptul de a se opune in privinta schimbarii obiectului de activitate, precum si fuziunii prin absorbtie, daca asemenea decizii ar putea afecta protectia consumatorilor, activitatea societatii prin favorizarea unui tert, protectia concurentei sau in cazul in care ar aduce atingere intereselor nationale.
Actul normativ mentioneaza ca actiunea nominativa poate fi transformata in actiune comuna prin hotarare de Guvern.
Parlamentul a aprobat, in data de 19 decembrie 2002, proiectul de lege privind continuarea privatizarii RomTelecom, in prezent aflandu-se la Presedintie, pentru promulgare. Dupa promulgare, legea este transmisa pentru publicare in Monitorul Oficial.
Proiectul de lege prevede continuarea procesului de privatizare a RomTelecom prin subscrierea de catre grupul elen de telecomunicatii OTE a unui pachet de actiuni in valoare de 242,62 milioane dolari.
Tranzactia se va realiza printr-un aport in numerar in valoare de 145 milioane dolari, diferenta urmand sa fie acoperita prin transformarea in actiuni a creantelor detinute de OTE asupra RomTelecom, in suma de 55 milioane euro, respectiv de 42,6 milioane dolari.
Totodata, OTE va achizitiona un pachet de actiuni de 30,99 milioane dolari, ceea ce va ridica valoarea tranzactiei la aproximativ 273 milioane dolari, suma care trebuie achitata pana la sfarsitul acestei luni.
In urma acestei operatiuni, care a fost calculata la un pret de 31,17 dolari pe actiune, OTE Telecom va detine 54% din capitalul operatorului national roman de telefonie fixa.
O prima transa din suma aferenta tranzactiei, reprezentand echivalentul pachetului de actiuni in valoare de 30,99 milioane dolari, trebuie platita pana la data de 11 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO