Eveniment

Ştirea pe care nu voiam să o auzim. T2 economic este sub aşteptări

Ştirea pe care nu vroiam să o auzim. T2 economic este sub aşteptări

Autor: Cristian Hostiuc

28.06.2011, 19:16 1490

Negociatorul şef al României în relaţia cu FMI, Jeffrey Franks,a declarat marţi agenţiei Mediafax că evoluţia economiei întrimestrul al doilea va fi sub primul trimestru din cauzaîncetinirii exporturilor şi a producţiei industriale.

El a menţionat că deocamdată FMI îşi păstrează prognoza decreştere economică din acest an de 1,5%.

În primul trimestru, creşterea economică a fost de 0,7% faţă detrimestrul patru 2010, peste aşteptări. În schimb, în trimestrul aldoilea economia a început să patineze din cauza încetiniriiritmului de creştere la export şi menţinerii consumului la cotereduse.

Din cauza Greciei, Europa se clatină, ceea ce a dus şi la oscădere a cererii de produse. Europa este principalul partenereconomic al României, în special pe relaţia Germania, Italia,Franţa.

Confruntaţi cu ştiri negative în fiecare zi, începând de lasituaţia explozivă din Grecia până la restructurările din România,populaţia preferă să ţină mai mult banii "acasă" decât să îşimărească cheltuielile de consum.

Economia românească este lovită şi de inflaţie care a urcatpeste aşteptări din cauza majorării TVA de la 19 la 24% şi acreşterii preţului la alimente.

Trimestrul doi din 2010 a fost destul de bun, dar trimestrultrei 2010 a fost catastrofal.

Pe 16 august, la ora noua dimineaţa, Institutul National deStatistică va spune ce a făcut economia în trimestrul doi.

Dacă Grecia intră în "faliment" acest lucru va avea consecinţenegative şi asupra României în special pe relaţia fluxurilorfinanciare.

Problemele Greciei şi de fapt ale întregii Europe pot şterge dincreşterea economică a României din acest an. Dacă economia nu îşirevine vizibil, nemulţumirile oamenilor şi a companniilor la adresaautorităţiilor va creşte.

Miercuri BNR are şedinţă, unde analiştii aşteaptă să vadă dacăBanca Centrală va înăspri politica monetară pentru reducereainflaţiei, aşa cum cere FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO