Eveniment

Strainii au adus inca 9 milioane de euro pe piata de capital in august

23.09.2005, 18:42 16

Sumele de bani intrate pe piata de capital au depasit iesirile atat in luna august, cat si cumulat de la inceputul anului, semn, spun brokerii, al increderii pe care investitorii o au in potentialul de crestere al companiilor listate pe bursele romanesti.

Intrarile nete de capital luna trecuta au insumat 9,1 milioane de euro, in timp ce, cumulat de la inceputul anului, investitorii au adus cu 40 de milioane de euro mai mult decat au scos de pe piata.

Banii intrati in piata reprezinta capitalul pe care investitorii l-au depus in conturile deschise la societatile de brokeraj, in timp ce iesirile constituie retragerile derulate de investitori din conturile de la brokeri.

Luna trecuta, investitorii au cumparat actiuni si obligatiuni in valoare de 68 de milioane de euro si au vandut valori mobiliare de 58,4 milioane de euro. In primele opt luni ale anului, valoarea achizitiilor a fost de 279,1 milioane de euro, iar vanzarile au insumat 238,7 milioane de euro.

In acelasi timp, numarul investitorilor care au iesit din piata este cu mult mai redus comparativ cu cel al investitorilor care au intrat. Astfel, in august au intrat pe piata 64 de investitori, din care 20 de persoane juridice, in timp ce au iesit doar 19 investitori si dintre acestia unul singur era o persoana juridica. Totusi, in cadrul acestor date sunt inregistrate conturile deschise de investitori, astfel ca daca un investitor isi deschide mai multe conturi, el este inregistrat de mai multe ori.

"Datele privind investitiile straine pe piata de capital arata interesul in crestere manifestat de investitori fata de companiile listate la noi", a comentat Dana-Mirela Ionescu, presedintele si directorul general al Raiffeisen Capital & Investment, societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank. Prin intermediul acestor brokeri deruleaza tranzactii unele din fondurile de investitii straine prezente pe piata de la noi. "Pe termen scurt, pentru investitorii straini conteaza imbunatatirea ratingului de tara pana la nivelul de investment grade (tara cu risc scazut pentru investitii - n.red.) si raportul de tara al Comisiei Europene. Legat de acest raport, asteptarile sunt ca el va fi in termeni ok sau, mai bine zis, chiar daca nu va fi foarte favorabil, cel putin sa nu fie negativ. Pe termen lung, conteaza, bineinteles, aderarea Romaniei la UE, a precizat Ionescu.

Luna trecuta, cele mai mari vanzari si cumparari s-au consemnat cu actiunile companiilor din categoria "alte tipuri de intermedieri financiare", adica mai ales cu titlurile SIF. In acest caz, valoarea achizitiilor a fost de 33 de milioane de euro, iar vanzarile au insumat 25,9 milioane de euro. Cei mai activi pe aceste companii au fost investitorii straini din Austria si Luxemburg. Cei din Austria au cumparat de 8 milioane de euro si au vandut de 0,3 milioane de euro, in timp ce investitorii inregistrati in Luxemburg doar au cumparat, achizitiile lor fiind in suma de 7,3 milioane de euro.

Un interes crescut din partea investitorilor s-a consemnat si pe actiunile companiilor petroliere si ale bancilor, si in aceste cazuri cumpararile depasind vanzarile. Cei mai activi pe actiunile Petrom au fost investitorii straini din Statele Unite si Marea Britanie, care au cumparat titluri de aproximativ 3,7 milioane de euro in fiecare caz si au vandut de 3,2 milioane de euro, cei din State, respectiv de 1,1 milioane de euro - investitorii din Marea Britanie.

Brokerii spun ca in cazul unei piete si economii emergente, cum este cea a Romaniei, evolutia actiunilor apartinand companiilor listate nu trebuie urmarita doar prin prisma indicatorilor utilizati in analiza fundamentala.

"In general termenii de subevaluare sau supraevaluare se refera la indicatorii economici ai unui emitent. Pe piata de la noi ne confruntam totusi cu mai multi factori care trebuie avuti in vedere si a caror cuantificare e greu de realizat. Unii din acesti factori pot fi pozitivi cum ar fi statutul acesta de economie emergenta pe care il are Romania, iar altii negativi, un exemplu fiind procesele aflate pe rol in cazul anumitor companii. Important este totusi faptul ca si in pofida unor evenimente negative care inconjoara unii emitenti, investitorii straini continua sa aiba incredere in companiile respective", a precizat Dana-Mirela Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO