Eveniment

Strainii au crezut ca in Romania criza vine mai tarziu: investitii cu 40% mai mari in noiembrie

Strainii au crezut ca in Romania criza vine mai tarziu: investitii cu 40% mai mari in noiembrie
11.01.2009, 19:47 23

Investitiile straine ca aport la capitalul firmelor din Romania au fost in luna noimebrie de 263 de milioane de euro, fata de 189 de milioane euro cat s-a inregistrat in aceeasi luna din anul anterior, potrivit datelor furnizate ZF de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Pe ansamblul primelor 11 luni ale anului, valoarea investitiilor straine a ajuns la 3,7 miliarde de euro, aproape dublu fata de perioada ianuarie - noiembrie 2007, care a inregistrat aporturi de capital de 2,07 miliarde de euro.
Lucian Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza al Academiei Romane, apreciaza ca acest salt al investitiilor straine a fost determinat de faptul ca investitorii straini au tinut cont de declaratiile analistilor care in octombrie anuntau ca in Romania efectele crizei financiare internationale se vor resimti mai tarziu.
"Investitorii au crezut ca la noi criza vine mai tarziu si au continuat sa vina cu bani", a spus Albu.
Cele mai bune luni din 2008 la acest capitol a fost februarie, cu investitii straine ca aport la capitalul social al firmelor locale de 685,7 mil. euro, iulie - cu 462 mil. euro si ianuarie - cu 443,2 mil. euro, valoare la care cea mai mare contributie a avut-o E.ON Gaz Romania care a avut un aport de capital de peste 300 mil. euro de la actionarul sau majoritar, grupul german E.ON. Aceasta este de altfel si cea mai mare majorare de capital operata anul trecut in Romania.
In ceea ce priveste luna noiembrie, cel mai important actor a fost Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, care a primit de la actionarul sau majoritar peste 97 de milioane de euro. In prima jumatate a anului trecut, actionarii Telemobil au decis majorarea capitalului social cu 360 mil. lei (100 mil. euro), la 360,09 mil. lei, prin emiterea unui numar de 144 de milioane de titluri cu o valoare nominala de 2,5 lei/actiune. Pana in vara, 30% din contravaloarea actiunilor emise fusese achitata, urmand ca diferenta sa fie acoperita pana in iunie 2011.
Locul al doilea dupa marimea aportului de capital din noiembrie este ocupat de grupul finlandez Ruukki, care activeaza pe piata locala de materiale de constructii metalice prin intermediul companiei Ruukki Romania, cu 24,8 mil. euro. Top trei investitori straini este completat de compania de credite de consum Provident Financial, filiala locala a grupului britanic International Personal Finance, care a primit in noiembrie o injectie de capital de 17,3 milioane de euro.
Penultima luna a anului trecut a adus patru investitii de peste 10 milioane de euro, alaturi de Provident pe lista mai figurand si compania Domino International Hotels, care a primit de la actionarul sau majoritar din Olanda un aport de capital de 16,9 milioane de euro, operatorul german de magazine de bricolaj OBI - detinut de grupul Tengelmann - cu o majorare de capital de 14,2 milioane de euro si Ritzio Bu, filiala a Ritzio Entertainment Group din Cipru care detine cluburile de noroc Million, cu 13,2 milioane de euro.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. Potrivit datelor Bancii Nationale, investitiile straine directe au totalizat in primele zece luni din 2008 8,15 miliarde de euro, in crestere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut, cand au insumat 5,958 miliarde de euro, atingand astfel tinta progozata de ARIS pentru intreg anul trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO