Eveniment

Strauss-Kahn, seful FMI: Scapati acum cu deficite mari, dar le vor plati copiii vostri

Strauss-Kahn, seful FMI: Scapati acum cu deficite mari, dar le vor plati copiii vostri

Dominique Strauss-Kahn, 61 ani, le-a vorbit studentilor ASE mai degraba din perspectiva unui european decat din postura de director al FMI, subliniind nevoia unei mai bune colaborari in cadrul Uniunii Europene, dar si despre eforturile necesare adoptarii euro

30.03.2010, 23:45 24

Discursul lui Strauss-Kahn a fost destul de zgarcit in evaluariprivind evolutia Romaniei si fara nicio lauda spre deosebire dediscursul de luni oferit studentilor polonezi din Varsovia, sefulFMI marginindu-se sa arate ca statele care apeleaza la ajutorulinstitutiei sunt "bolnave" si trebuie sa inghita medicamenteleindicate, chiar daca sunt "amare".

Seful FMI s-a aratat insa ingaduitor fata de ritmul destul delent de implementare a reformelor de catre guvern, aratand capro­ble­ma arieratelor - pentru care FMI a dat deja doua derogari -nu ar fi putut fi rezolvata mai rapid fara crearea unor tensiunisuplimentare. Strauss-Kahn nu a ezitat insa sa transmita, inca dindiscursul tinut in Aula Magna a ASE, unde au asistat atat studenti,cat si reprezentantii Bancii Nationale si ai presei, doua mesajepesi­miste: somajul va creste in continuare in lunile urmatoare,iar adoptarea euro ar putea fi amanata.

Sistemul financiar trebuie reformat, contribuabilii nuil vor mai salva inca o data

Criza actuala a plecat chiar din inima siste¬mului financiarglobal - din zona finantarilor ipotecare din Statele Unite aleAmericii si nu dintr-un stat emergent, asa cum ar fi fost deasteptat - a subliniat seful FMI, aratand ca una din lectiile carear trebui intelese este regle¬mentarea si supraveghereabancara.

"Nu vom avea o economie mai buna, care sa produca mai multaavutie si sa o distribuie mai bine, fara o mai buna reglementare sisupraveghere in sistemele financiare.

" Strauss-Kahn a explicat ca guvernele au intervenit pentru asalva bancile plecand de la gandirea ca functionarea economiiloreste strans legata de banci, iar oamenii isi tin banii inbanci.

"Daca o asemenea criza financiara mai are loc in urmatorii2-5-10 ani, si ar fi ridicol sa credem ca nu vom mai avea, chiardaca nu una identica, va fi foarte dificil guvernelor sa le maiceara contribuabililor sa plateasca din nou pentru banci", a spusStrauss-Kahn. Seful FMI sustine crearea unui fond special lanivelul sistemului bancar, care sa fie alimentat prin contributiiplatite de banci in functie de riscurile asumate. "Vom pune un felde taxa bancilor, pentru a descuraja comportamentele prea riscantesi ca sa evitam situatii in care contribuabilii sa mai fie nevoitisa sustina sectorul financiar".

Uniunea Europeana are nevoie de mai multacoordonare

Uniunea Europeana risca sa ramana un jucator din liga a doua pescena economiei mondiale in lipsa unei mai bune coordonari intrestatele membre, in timp ce in prima liga vor ramane Statele Uniteale Americii si ar putea sa acceada China sau Brazilia, economii inplina dezvoltare in prezent.

"Nu poti avea moneda unica fara sa ai mai multa coordonareeconomica. Trebuie sa avem mai multa coordonare in zona euro, darsi la nivelul intregii Uniuni", a spus Strauss-Kahn, care inaintesa preia conducerea FMI in toamna anului 2007 a detinut mai multeposturi de ministru in executivul francez si a fost membru alAdunarii Nationale din Franta.

"Beneficiile acestei integrari au fost enorme. Dar nu poti aveadoar beneficii, fara constrangeri. Daca vrei sa te integrezi, safii o forta globala, inseamna sa pierzi un pic din suveranitate. Eucred ca este bine sa mergem inainte, nu ma deranjeaza sa ma simtmai putin francez si mai mult european."
Aveti grija la deficit, cheltuiti banii cu gandul la generatiileviitoare

Este normal ca o tara in dezvoltare sa faca deficite, insaacestea trebuie sa fie tinute in limite sustenabile, iarcheltuielile orientate spre domenii productive. "Nu va spun sa nufaceti deficite. Dar regula este sa nu aveti deficitenesustenabile, pentru ca veti avea o explozie - am vazut deja unexemplu (Grecia, n. red.) daca veti putea sa impingeti deficitul,inseamna ca azi consumati pe banii de maine si impingeti platacatre copiii vostri. Este un bun management daca investesti siproduci ceva pentru generatiile urmatoare", a spus Strauss-Kahn.Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 7,4% dinProdusul Intern Brut. Pentru anul acesta deficitul planificat estede 5,9%, insa dupa primele doua luni dezechilibrul bugetar a ajunsdeja la 1,1% din PIB, adica 6 mld. lei (1,4 mld. euro). Limitaagreata pe primul trimestru este de 8,3 mld. lei.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat caprimele estimari arata ca deficitul bugetar s-a incadrat in tintastabilita pentru primul trimestru.

Aveti grija la deficit, cheltuiti banii cu gandul lageneratiile viitoare

Este normal ca o tara in dezvoltare sa faca deficite, insaacestea trebuie sa fie tinute in limite sustenabile, iarcheltuielile orientate spre domenii productive. "Nu va spun sa nufaceti deficite. Dar regula este sa nu aveti deficitenesustenabile, pentru ca veti avea o explozie - am vazut deja unexemplu (Grecia, n. red.) daca veti putea sa impingeti deficitul,inseamna ca azi consuma]i pe banii de maine si impingeti platacatre copiii vostri. Este un bun management daca investesti siproduci ceva pentru generatiile urmatoare", a spus Strauss- Kahn.Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 7,4% dinProdusul Intern Brut. Pentru anul acesta deficitul planificat estede 5,9%, insa dupa primele dou` luni dezechilibrul bugetar a ajunsdeja la 1,1% din PIB, adica 6 mld. lei (1,4 mld. euro). Limitaagreata pe primul trimestru este de 8,3 mld. lei.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat caprimele estimari arata ca deficitul bugetar s-a incadrat in tintastabilita pentru primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO