Eveniment

Struţocămilele din curtea statului: cum este posibil ca cele două entităţi cheie ale statului care verifică siguranţa instalaţiilor de GPL să aibă date complet diferite? ISCIR are în evidenţă 2.980 de instalaţii GPL, iar CNIR are doar 2.380. Unde este diferenţa de 600?

Autor: Roxana Petrescu

09.09.2023, 13:26 1360

CNCIR (Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune) verifică instalaţiile, iar ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) emite autorizaţiile de funcţionare în funcţie de rapoartele tehnice de la CNCIR. Paradoxul? ISCIR are în evidenţă 2.989 de instalaţii GPL, iar CNCIR doar 2.380 de unităţi. Diferenţa de peste 600 este încă o dovadă a degringoladei din instituţiile de stat, în unele cazuri, cu efect devastator.

Faptul că Flagas închisese punctul de lucru din Crevedia din 2020 şi mutase instalaţiile GPL pe care le avea pe respectivul amplasament a scutit compania de controale ulterioare din partea autorităţilor statului. Din momentul 2020, Flagas a continuat însă activitatea, mutând (transvazând) GPL dintr-o cisternă în alta, într-o parcare unde veneau cisternele, formând astfel un fel de „depozit” clandestin, sursa exploziei de pe 26 august. Oficial, exact acest caracter secret i-a protejat pe acţionarii Flagas de controale şi este acum o scuză pentru lipsa de acţiune a autorităţilor centrale şi locale. Care este situaţia la zi a instalaţiilor GPL din România şi ce rol au instituţiile cheie de control?

ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) şi CNCIR (Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune) sunt cele două entităţi cheie ale statului român responsabile pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor industriale, inclusiv a celor de GPL. Iniţial, era o singură entitate care verifica şi autoriza aceste instalaţii, ISCIR-ul, dar în 2010, prin hotărâre de guvern, CNCIR s-a desprins din ISCIR. Acum CNCIR face verificările tehnice, iar ISCIR emite autorizaţiile în baza rapoartelor CNCIR.

„CNCIR SA are în evidenţa tehnică a instalaţiilor un număr de 2.380 recipiente tip SKID din staţiile GPL”, au declarat reprezentanţii instituţiei. Potrivit acestora, CNCIR este o companie naţională, care are responsabilitatea de a efectua verificările tehnice ale instalaţiilor/echipamentelor din staţiile GPL, în urma solicitărilor scrise (comenzi) ale deţinătorilor/utilizatorilor. „Deţinătorul/utilizatorul unei instalaţii are obligaţia, conform legii, să solicite şi să obţină autorizarea funcţionării precum şi efectuarea verificărilor tehnice periodice. Autorizarea funcţionării instalaţiilor /echipamentelor este efectuată de ISCIR în baza rapoartelor de inspecţie ale verificărilor tehnice efectuate de CNCIR.” Mai departe, CNCIR spune că în ultimii 3 ani angajaţii CNCIR SA au emis un număr de 101 rapoarte de inspecţie pentru instalaţiile tip SKID din staţiile GPL ale Flagas SRL. „La momentul efectuării verificărilor tehnice instalaţiile au corespuns din punct de vedere al siguranţei în utilizare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO