Eveniment

Sute de mii de oameni, fara incalzire

08.01.2009, 19:39 18

Sute de mii de oameni din Balcani au ramas, joi, fara incalzire, in timp ce unele spitale si numeroase fabrici au fost inchise, in urma amplificarii impactului sistarii de catre Rusia a livrarilor de gaze care tranziteaza Ucraina, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Circa 100.000 de locuinte din Bosnia au ramas in frig, alti 80.000 de oameni din Novi Sad, al doilea oras ca marime din Serbia, nu mai primesc gaze, fiind afectate si alte orase sarbesti. Un spital din Serbia a fost inchis, precum si mai multe centre de sanatate.
In Bulgaria, cel putin 65.000 de locuinte au ramas fara incalzire, iar unele magazine au anuntat ca au epuizat stocurile de radiatoare electrice.
"Reteaua de distributie de electricitate nu va rezista unei noi cresteri a consumului", a avertizat compania CEZ, care alimenteaza vestul Bulgariei si capitala Sofia. Stocurile de radiatoare electrice s-au epuizat si la Sarajevo, iar cererea pentru lemn si carbune a crescut de cinci ori.
Companii din centrul si estul Europei au fost nevoite sa opreasca operatiunile, dupa ce Rusia a sistat complet, miercuri, livrarile de gaze prin intermediul Ucrainei.
"In prezent, toata economia este ingenuncheata", a declarat Konstantin Trencev, seful Podkrepa, seful celui de-al doilea mare sindicat din Bulgaria.
Autoritatile bulgare au oprit livrarile de gaze catre 72 de mari consumatori industriali si au limitat semnificativ cantitatile furnizate catre alte 153 de companii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO