Eveniment

Svernav negociaza un contract de 125 mil. euro

18.03.2004, 00:00 21



Santierul Naval din Drobeta Turnu Severin, Severnav, ar putea vinde statului indonezian un lot de patru nave, in valoare totala de 125 milioane de euro, a anuntat, ieri, la Drobeta Turnu-Severin, premierul Adrian Nastase.



El a aratat ca acest contract va permite functionarea in bune conditii a santierului in urmatorii ani. Premierul a precizat, potrivit Mediafax, ca solutia cea mai importanta pentru modernizarea companiei Severnav este reprezentata de finalizarea procesului de privatizare. In timpul misiunii economice din Indonezia, organizata cu prilejul vizitei din luna februarie a presedintelui Ion Iliescu, Severnav a prezentat statului indonezian o oferta tehnica si comerciala cu o valoare de 125 milioane euro. In prezent, Severnav are incheiate contracte ferme cu parteneri externi in valoare de 42 milioane euro, cu termene de livrare in perioada 2004-2006.



Anul trecut nu a fost unul foarte bun pentru companie. Recesiunea inregistrata pe piata transporturilor navale si a constructiilor de nave si-a pus puternic amprenta asupra evolutiei sale: la nceputul anului partenerii externi au reziliat sapte contracte ferme privind livrarea unor nave.



In aceste conditii, constructorul de nave de la Turnu Severin a incheiat anul 2003 cu o cifra de afaceri cu peste 65% mai redusa fata de nivelul atins in 2002, in vreme ce profitul net a inregistrat o scadere circa 94%. Astfel, cifra de afaceri a coborat de la 1.059,9 miliarde lei, la sfarsitul anului 2002, la 369,4 miliarde lei, in timp ce profitul net s-a diminuat cu 3,84 miliarde lei, pana la aproape 260 milioane lei.



si ceilalti indicatori ai Severnav au inregistrat in cursul anului trecut o evolutie negativa. Veniturile companiei au totalizat 581,2 miliarde lei, cu peste 383 miliarde lei mai putin decat in 2002, iar datoriile au avansat cu peste 215 miliarde lei, pana la 569,7 miliarde lei. Severnav are un capital social de 69,7 miliarde lei, format din actiuni cu o valoare nominala de 25.000 lei. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Privatizare, care controleaza 70% din actiunile Severnav. Cel mai important actionar minoritar este o companie din Luxemburg, International Railway Services, care detine 10% din actiuni, pachet cumparat in urma cu un an de la SIF Oltenia.



Infiintata in 1990 si cu un numar de 2.390 salariati, societatea are ca obiect de activitate producerea de nave maritime si fluviale destinate transportului de marfuri generale si containere sau nave cisterna, impingatoare, remorchere, dragi, docuri si macarale plutitoare, barje si iahturi. Actiunile Severnav sunt cotate pe piata Rasdaq, iar ieri au fost tranzactionate la 38.000 lei. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO