Eveniment

Tanasescu: Cresterea economica din primul trimestru a fost de 5,3%-5,4%

12.05.2004, 00:00 23

Datele statistice preliminare pentru primul trimestru indica o crestere economica de 5,3%-5,4%, evolutie care favorizeaza atingerea obiectivului privind un avans al produsului intern brut (PIB) de 5,5% pe ansamblul anului, a declarat ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.
El a explicat, potrivit Mediafax, ca ritmul de crestere a fost sustinut de evolutia buna a exporturilor din primele trei luni. Perspectiva pentru restul anului este favorabila, intrucit productia agricola este anticipata sa atinga un nivel mai ridicat decit in anul 2003.
Anul trecut, economia Romaniei a avansat cu 4,9%, rtim similar cu cel raportat in 2002, valoarea PIB fiind de circa 50 mld. euro. Tinta initiala de crestere economica pentru 2003, de 5,2%, a fost revizuita in scadere la 4,8%, la jumatatea anului, in urma reducerii productiei agricole.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in primul trimestru al acestui an, productia industriala a inregistrat una din cele mai mari cresteri din ultimii ani, in martie inregistrandu-se un plus de 9,4%.
Productia industriala a inregistrat o crestere de  5,8%, fata de perioada similara a anului trecut, iar indicele calculat in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare a urcat cu 4,2%.
In marie, cresterea a fost de 9,4%, iar indicele calculat in conditii comparabile din punct de veder al numarului de zile lucratoare a fost de 2,6%, potrivit Institutului National de Statistica.
Datele statistice arata ca febra cumparaturilor care s-a inregistrat la finele anului trecut a continuat si in primele doua luni ale acestui an. Astfel, volumul cifrei de afaceri a companiilor care activeaza in sectorul comertului cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat un plus de 16,9% fata de perioada similara a anului trecut.
O crestere substantiala s-a inregistrat in special in ceea ce priveste vanzarile de marfuri nealimentare, volumul acestora depasind cu 18% nivelul inregistrat in primele doua luni ale anului trecut. Vanzarile de produse alimentare au crescut si ele in primele doua luni ale anului cu 15,6% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2003.
Nici companiile care comercializeaza autoturisme, motociclete sau carburanti auto nu au avut o perioada slaba la capitolul vanzari. Acestea au inregistrat in ianuarie si februarie o crestere de 10,4% a volumului cifrei de afaceri fata de lunile similare din 2003. Aceasta evolutie a fost sustinuta in special de cresterea cu 16,4% a cifrei de afaceri obtinuta din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule.
Potrivit estimarilor facute de managerii firmelor care activeaza in domeniul comertului cu amanuntul, afacerile lor vor continua sa se situeze pe un trend ascendent, lucru care va atrage dupa sine si un numar mai mare de angajati.
Si companiile din domeniul serviciilor de piata prestate populatiei au avut in primele doua luni ale acestui an o crestere de 39,2% a cifrei de afaceri, fata de ianuarie si februariea 2003.
In ceea ce priveste cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala in industrie, aceasta a inregistrat la inceputul anului un plus de 8,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent. Directorii firmelor care activeaza in industrie s-au declarat si ei optimisti estimand o crestere a productiei in perioada aprilie - iunie. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO