Eveniment

Tanasescu: Cursul nu va evolua spectaculos, echilibrul este la 4,2-4,3 lei/euro

Tanasescu: Cursul nu va evolua spectaculos, echilibrul este la 4,2-4,3 lei/euro

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI: Atata vreme cat se va pune o mai mare disciplina in sistemul de salarizare, in sistemul pensiilor, este foarte clar ca acestea vor avea un trend crescator, dar sa nu ne mai asteptam la acele cresteri de 20-25% care au avut loc in 2006 si in 2007.

01.11.2009, 23:30 19

Leul nu va avea evolutii spectaculoase in urmatoarele trimestrefata de nivelul actual de 4,3 lei, a declarat Mihai Tanasescu laemisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa ieri de Pro TV.
"E clar ca rata de schimb valutar, asa cum arata fundamenteleeconomiei romanesti, are o variatie intre 4,2 si 4,3 lei/euro si amvazut acest lucru in perioada ultimelor luni. Eu nu cred ca vor fievolutii spectaculoase in perioada trimestrelor urmatoare in ceeace priveste cursul", a declarat Tanasescu.
Moneda europeana a fost cotata vineri la un curs de 4,2955 lei dupace joi a depasit pragul de 4,3 lei, in conditiile in care miercurinoapte pe pietele internationale euro ajunsese sa se tranzactionezesi cu 4,33 lei.
Tanasescu mai considera ca iesirea din criza economica se poateface pe baza unui plan scurt de masuri, care sa poata fiimplementat pe baza resurselor disponibile si urmarit "24 de oredin 24" pentru a fi pus in practica si nu cu liste care sa cuprindazeci de puncte si idei.
Actuala criza a fost tratata superficial "de la bun inceput", acompletat economistul.

Nu vor mai fi cresteri salariale de20-25%
Tanasescu crede ca majorarile de salarii si pensii vor depinde incontinuare de evolutia economiei si vor fi posibile doar inconditiile unei mai bune discipline a sistemului, insa romanii nutrebuie sa se mai astepte la majorarile de 20-25% din 2006 si2007.
"Atata vreme cat se va pune o mai mare disciplina in sistemul desalarizare, in sistemul pensiilor, este foarte clar ca acestea voravea un trend crescator, dar sa nu ne mai asteptam la acelecresteri de 20-25% care au avut loc in 2006 si in 2007. Acestecresteri nu sunt sustenabile. Aceste cresteri nu pot sa conduca laconsolidare", considera reprezentantul Romaniei la FMI.
Referitor la problemele create de situatia politica instabila,Tanasescu considera ca bugetul pe 2010 trebuie neaparat aprobatpana pe 10 decembrie, pentru ca Romania sa poata primi a treiatransa de la FMI, de 1,5 miliarde de euro, bani care sunt neaparatnecesari statului, pentru sustinerea cheltuielilor. Tanasescu,impreuna cu negociatorii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europenesunt la Bucuresti in incercarea de a-i convinge pe toti lideriipolitici sa ajunga la un consens pentru adoptarea conditiilorcerute in acordul cu FMI.

Daca nu primeste banii de la FMI, Romania va aveaprobleme mari
In cazul in care Romania nu va primi banii de la FMI, pentru cabanii de la Comisia Europeana nu mai pot veni pana la finalulanului din cauza procedurilor, statul va avea mari probleme inasigurarea platii salariilor si pensiilor la final de an.
Pentru a face rost de bani, Ministerul Finantelor va trebui sa seimprumute de pe piata interna, care este deja secatuita, ceea ce arduce la cresterea dobanzilor la lei si chiar a cursului.
Intrebat daca ar accepta postul de premier daca va fi propus pentruaceasta functie dupa alegerile prezidentiale, Tanasescu a spus ca"este onorant pentru mine daca mi se va oferi acest lucru (postulde premier - n. red.)".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO