Eveniment

Tanasescu: Problema Romaniei este lipsa unui plan B, de reactie la socuri externe

Tanasescu: Problema Romaniei este lipsa unui plan B, de reactie la socuri externe

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI

01.10.2007, 17:59 15

Problema majora a Romaniei in actualul context international este lipsa unui "plan B" prin care sa poata fi contracarate efectele unor eventuale socuri externe care pot aparea pe fondul vulnerabilitatii date de cresterea continua a deficitului de cont curent si de politica fiscala relaxata, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"In momentul de fata, tabloul macro inca arata bine, dar s-au acumulat mai multe riscuri potentiale care, odata materializate, pot deteriora rapid situatia. Cel mai periculos este efectul de domino care apare in astfel de cazuri: odata pornite corectiile, merg in lant, asa ca prudenta este solutia cea mai buna. Din pacate, Guvernul nu dispune de o strategie de raspuns la un eventual soc, fundamentata pe realitatile locale", a declarat pentru ZF Mihai Tanasescu, senior adviser la FMI si fost ministru al finantelor. Tanasescu se afla zilele acestea la Bucuresti impreuna cu misiunea Fondului care face o vizita de evaluare a evolutiilor macroeconomice din ultima perioada si discuta cu Executivul perspectivele bugetului pe 2008.
"Criza subprime va fi de lunga durata, iar Romania nu va putea fi ferita de consecintele unui mediu extern volatil: in primul rand, scumpirea si reducerea surselor de finantare externa, reflectate intr-o incetinire a cresterii economice", spune Tanasescu. De asemenea, el crede ca ar trebui avute in vedere si posibilele efecte ale unei incetiniri economice in tarile din vestul Europei, care reprezinta principalele piete pentru exporturile romanesti, si remarca trendul descrescator al investitiilor straine directe. Aceasta ar insemna ca finantarea deficitului extern va ajunge sa fie facuta din ce in ce mai mult pe datorie externa, la costuri majorate din cauza conjuncturii externe. "Romania trebuie sa fie pregatita cu o strategie economica pe termen mediu pentru a nu fi luata prin surprindere de evolutii externe adverse." Tanasescu apreciaza ca anul viitor cresterea PIB ar urma sa fie de 5,8-6%.
In privinta efectelor particulare pe care criza externa de lichiditate o poate avea asupra sistemului financiar romanesc, fostul ministru al finantelor considera ca sistemul bancar nu va avea probleme de sustenabilitate, insa vor fi afectate profiturile.
In contextul acumularii unor "presiuni inflationiste certe", Tanasescu afirma ca bugetul pe 2008 ar trebui sa devina principala ancora impotriva inflatiei, reluand teza constanta a FMI - "politica salariala are un rol crucial".
"Dupa patru ani de crestere consistenta a salariilor, productivitatea muncii nu mai tine pasul, iar o continuare a tendintei va afecta competitivitatea externa, agravand si mai mult dezechilibrul extern al Romaniei."
Cat priveste constructia bugetului pe 2008, Tanasescu reafirma unul din principiile pe care FMI insista de ani de zile in Romania: evaluarea corecta a veniturilor si prioritizarea corecta a cheltuielilor publice.
Fostul ministru al finantelor remarca discrepanta dintre tinta de deficit bugetar stabilita prin legea bugetului si executia pe primele trei trimestre din acest an, situatie similara celei din 2006.
Pe fondul inflamarii inflatiei, o majorare brusca a cheltuielilor publice in ultimul trimestru al putea complica eforturile Bancii Nationale de atingere a tintei de 4% plus/minus un punct procentual, in contextul in care analistii anticipeaza ca rata anuala a inflatiei se va situa la peste 5% si in septembrie si in octombrie.

Fitch: Vulnerabilitate in crestere

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings ar putea incadra Romania, in urmatoarele sase luni, intr-o categorie superioara in ceea ce priveste vulnerabilitatea la potentiale riscuri sistemice, alaturi de alte patru tari, pe fondul cresterii accelerate a creditarii. "Cinci state din categoria MPI 2 (indicator macroprudential la nivel mediu, care sugereaza o vulnerabilitate sistemica moderata - n.r.) par a cadea in categoria MPI 3 (cel mai scazut nivel, care sugereaza o vulnerabilitate ridicata la potentiale riscuri sistemice - n.r.). Acestea sunt Armenia, Brazilia, Kazahstan, Romania si Turcia", arata un raport al Fitch. Anul trecut, analistii agentiei de rating au mai emis astfel de avertismente, dar nu indicau, la acel moment, un termen precis. In prezent, Romania este incadrata in categoria de vulnerabilitate moderata, alaturi de Bulgaria, Columbia, Costa Rica, Croatia, Georgia, India, Kazahstan, Lituania, Turcia, Ucraina si Venezuela. Indicatorul macroprudential indica masura in care cresterea creditelor, a pretului activelor si rata de schimb pot creste vulnerabilitatea sistemului bancar la corectii ale ratei de schimb si ale pretului activelor. (Oana Dinu, Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO