Eveniment

Targul de mobila ii revigoreaza pe producatori, dupa dusul rece al exporturilor

Targul de mobila ii revigoreaza pe producatori, dupa dusul rece al exporturilor

La Targul de la Romexpo expun 550 de firme

06.09.2007, 18:27 89

Ignorat de marii jucatori de pe piata, precum Mobexpert sau IKEA, targul de mobila din acest an reprezinta una dintre principalele surse de venit pentru producatorii de talie medie care spera sa semneze aici macar un sfert din contractele anuale.
"Anul trecut, in prima zi de targ am semnat un contract de un milion de euro. Participarea la acest Targ ne aduce aproximativ 25-30% din contracte", a spus Dumitru Petcu, director general al producatorului de mobila Alprom Pitesti, unul dintre expozantii de la Targul de Mobila de la Romexpo, care se desfasoara in perioada 5-9 septembrie.
In conditiile in care majoritatea producatorilor de mobila au redus semnificativ volumul vanzarilor la export, parteneriatele de pe piata interna constituie o gura de aer pentru acestia.
Spre exemplu, producatorul Silvarom, cu afaceri de 17 mil. euro anul trecut, a renuntat in acest an la exporturi, concentrandu-se pe piata interna.
"Anul acesta este prima data cand nu numai ne prezentam produsele, ci suntem pregatiti sa si vindem. Speram sa obtinem peste 100.000 de euro in aceste zile", a spus Ioan Marginean, directorul economic al Silvarom.
Un alt producator de dimensiuni medii, Simex, cu o prezenta importanta in zona Transilvaniei, mizeaza pe prezenta la targ pentru a majora vanzarile. "Aproape tot ce e aici e de vanzare, cu exceptia produselor unicat. Asteptam vanzari de circa 50.000 de euro", a spus si Bilt Cristian, directorul Simex, cu afaceri estimate de 20 mil. dolari in acest an.
Producatorii de mobila trec printr-o perioada dificila ca urmare a faptului ca aprecierea leului a redus considerabil exporturile, iar lipsa de forta de munca determina costuri mai mari cu salariile.
"Exporturile merg groaznic de prost. Productia noastra de mobila a stagnat la 20 de milioane de euro", a spus Dumitru Petcu de la Alprom. El adauga ca in ultimul an a fost nevoit sa mareasca pretul cu 6-8% datorita majorarii costurilor cu materiile prime.
"In prezent, exporturile Alprom sunt de numai 70% din productie, comparativ cu peste 90% in ultimii ani. Vom continua in aceeasi linie de reducere a exporturilor si estimam ca acestea vor ajunge la 40%", a adaugat el.
Potrivit acestuia, castigul mediu brut pentru un muncitor care lucreza in cadrul Alprom este de 850 de lei. "In ultimul an au plecat aproximativ 200 de oameni, adica aproximativ 10% din efectiv", spune el. Anul trecut, compania a avut in medie 1.600 de angajati, in scadere fata de 2005 cu circa 25%.
Situatia a fost si mai neplacuta pentru producatorul de mobila Silvarom care a renuntat in acest an la exporturi. "Am inregistrat o scadere de 8% a afacerilor in prima parte a anului pentru ca nu am reusit sa acoperim golul lasat de lipsa exporturilor. Practic, 50% din productie se ducea la export", spune directorul economic al Silvarom.
Salariul mediu la Silvarom este de 250 de euro, potrivit lui Marginean, urmand sa creasca cu circa 15%. Compania mai are acum circa 500 de angajati, fata de 750 anul trecut. El adauga ca Silvarom a facut eforturi pentru a nu mari pretul mobilei. O bucatarie la Silvarom variaza intre 150 si 600 de lei, in timp ce un dormitor porneste de la 200 de lei, putand ajunge si la 700 de lei.
Pentru producatorul de mobila Simex exporturile continua sa asigure cea mai mare pondere in cifra de afaceri. "De-abia de anul trecut vindem si pe piata interna, care asigura acum 15% din afaceri, urmand sa ajunga pana la 25% in toamna anului viitor. Am scumpit mobila pentru export cu 8% si ne-a salvat si faptul ca exportam in tari de pe piata de Est, precum Rusia, Ucraina, Azerbaijan, urmand sa intram si pe pietele din Ucraina sau Bulgaria. Daca exportam in Vest eram morti demult", spune directorul Simex, companie care a rulat anul trecut afaceri de 16 milioane de dolari (11 mil euro).
La editia din acest an a targului de mobila participa peste 550 de firme din 17 tari, cu 10% mai mult decat anul trecut. Cea mai mare suprafata inchiriata este de 400 mp si este situata in cadrul pavilionului central. Chiria pentru un metru patrat variaza intre 40 si 80 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO