Eveniment

Tariceanu a semnat retragerea lui Vladescu de la Finante

23.10.2007, 19:37 10

Prim-ministruL Calin Popescu-Tariceanu a semnat ieri decizia de eliberare, la cerere, a lui Sebastian Vladescu (foto) din functia de secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor responsabil cu Trezoreria si coordonator al fondurilor externe nerambursabile, a anuntat ieri Guvernul.
Decizia privind retragerea lui Vladescu fusese luata de saptamana trecuta. Tariceanu a spus ca eliberarea din functie a fost convenita la insistentele lui Vladescu. Fostul ministru incepuse sa vorbeasca despre intentiile sale de plecare inca de la sfarsitul lunii iulie, insa seful Executivului i-a cerut sa ramana cel putin pana la privatizarea uzinei auto Daewoo Craiova. De altfel, Tariceanu afirma ca Vladescu ar urma sa ramana in postul de sef al Comisiei de privatizare pana ce tranzactia va fi perfectata, iar procedura de investigatie deschisa de Comisia Europeana se va fi incheiat. In 2005-2006, Vladescu a fost si seful Comisiei de privatizare a BCR, care a fost vanduta catre Erste, insa apoi a esuat in incercarea de privatizare a CEC.
Vladescu nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii, insa afirmase anterior ca intentioneaza sa revina in mediul privat. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, inca se afla ieri la Washington, la reuniunea de toamna a FMI si Bancii Mondiale, un posibil anunt privind succesorul lui Vladescu urmand sa fie facut in cursul zilei de astazi.
Surse din Ministerul Economiei afirma ca unul din motivele retragerii lui Vladescu tine de diferentele de opinie in privinta amplitudinii majorarii pensiilor, respectiv a presiunii sub care se va afla bugetul mai ales in 2009 din aceasta cauza. Vosganian sustine ca bugetul de stat va avea surse suficiente pentru a face transferul de care va avea nevoie bugetul asigurarilor sociale, insa Vladescu are dubii in aceasta privinta. In replica, Vosganian afirma ca are in vedere posibilitatea introducerii unor impozite forfetare pentru anumite activitati economice, cum ar fi cea de restaurant, in care considera ca evaziunea fiscala inca este foarte mare.
Timp de aproape doi ani, din august 2005 si pana in aprilie 2007, Vladescu a detinut portofoliul de ministru al finantelor sustinut de PNL, fiind succesorul lui Ionut Popescu, de la care a preluat implementarea cotei unice. De-abia in al doilea an de mandat Vladescu a operat modificari semnificative ale Codului fiscal. Unul dintre proiectele sale cele mai controversate a fost taxa de prima inmatriculare. Surse din PNL au afirmat ca ministrul isi pierduse sprijinul in partid inainte de a fi inlocuit cu Vosganian.
Fostul ministru a avut o relatie apropiata cu premierul Tariceanu, care este si seful PNL si cu care a mai colaborat in 1997 ca secretar de stat in Ministerul Industriilor condus la acea vreme de Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO