Eveniment

Tariceanu: Autostrada Bechtel continua

01.12.2005, 20:15 25

Proiectul autostrazii Transilvania va continua imediat ce problemele de ordin legal vor fi rezolvate prin renegocierea contractului intre guvern si firma constructoare, Bechtel, a declarat ieri, la Cluj, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Nu se pune problema utilitatii proiectului. Este vorba despre prevederile referitoare la plata unor sume in avans care, conform contractului, ar trebui decontate la sfarsitul proiectului, adica peste opt ani. Dar acest lucru intra in contradictie cu legislatia romaneasca. Mai sunt si probleme tehnice, legate de costurile specifice, care fac si ele obiectul renegocierii contractului", a spus Tariceanu. Potrivit acestuia, sunt motive serioase care arata ca faza de negociere cu Bechtel va fi incheiata si va fi semnat contractul, "lucru care va permite reluarea finantarii si continuarea lucrarilor intr-un ritm sustinut".

"Acest proiect, ca si altele, face parte din strategia de dezvoltare a infrastructurii Romaniei, care se va axa pe culoarele pan-europene IV si IX si autostrada Transilvania", a mai spus Tariceanu.

Acesta sustine ca, din punct de vedere legal, Guvernul a fost obligat sa renegocieze deoarece contractul nu a respectat legislatia romaneasca privind achiztiile publice.

La randul sau, presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca in ceea ce priveste autostrada Transilvania "s-a convenit ca exista sustinere politica si financiara".

"Negocierile cu Bechtel se afla in faza avansata si sper ca pana la sfarsitul anului contractul sa fie renegociat, astfel incat lucrarile sa fie reluate in 2006. Un numar de 11,5 milioane de romani din 22 de judete sunt beneficiarii acestei autostrazi", a subliniat Boc.

Renegocierea contractului de executie pentru autostrada Brasov-Bors cu firma Bechtel se afla intr-un stadiu avansat, insa nu a fost finalizata, a declarat, in urma cu cateva zile, ministrul transporturilor Gheorghe Dobre. Potrivit contractului incheiat in 2004, statul roman trebuia sa plateasca companiei, in intervalul 2004-2007, suma de 250 de milioane de dolari, bani pe care Bechtel urma sa-i justifice doar dupa finalizarea autostrazii, adica in 2012.

Proiectul constructiei autostrazii Brasov-Bors a inceput in 2004 si se va incheia in 2012, avand o valoare totala de peste 2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO